Инвеститорът милиардер Бил Айкман обмисля сделка със социалната мрежа X

Инвеститорът милиардер Бил Айкман обмисля сделка със социалната мрежа X

Инвеститорът милиардер Бил Айкман обмисля сделка със социалната мрежа X

Милиардерът Бил Айкман, който оглавява американския хедж фонд Pershing Square Capital, е готов да разгледа възможността за сключване на сделка с услугата за микроблогове с X (бившия Twitter), пише The Wall Street Journal.

На въпрос на вестника дали е готов да обмисли подобна възможност, Айкман отговори: „Със сигурност“. Той обаче няма представа дали X проявява интерес към сделката и все още не е определил дали е възможна. От компанията X не са коментирали ситуацията пред изданието.

Pershing Square миналия петък, след около две години чакане, получи одобрение от Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC) за създаване на инвестиционна компания -  Pershing Square SPARC Holdings, с цел инвестиране в частна компания и превръщането ѝ в публична.

„Ако имате голяма частна развиваща се компания, която иска да стане публична без рисковете и разходите за традиционно публично предлагане на акции и да има Pershing Square като основен акционер, моля, обадете ми се. Обещаваме бързо „да“ или „не“, пише Айкман в X след получаване на одобрение от SEC.

Формата на новата структура е тип SPAC – специализирана компания по сливания и придобивания, с предоставяне на права на инвеститорите да купуват акции след определяне на целта на сливането или придобиването (. SPAC-компаниите набират средства от инвеститори до постигането на определена цел.

Pershing Square SPARC Holdings очаква да набере поне 1,5 милиарда долара за сделката, включително между 250 милиона и 3,5 милиарда долара от Pershing Square, се казва в изложението на новата компания, показан на сайта на SEC.

В същото време собствениците на правата, които ще включват инвеститори на дребно и институционални инвеститори, ще инвестират най-малко $1,22 млрд. Цената на правата е определена като част от преговорите по сделката и няма горна граница, така че трето- партийните инвестиции могат да бъдат много по-високи, отбелязва The Wall Street Journal.

След като сделката бъде обявена, притежателите на права ще имат 20 работни дни, за да ги упражнят или продадат.

Вероятността за сделка с X е ниска, смята изданието. Илон Мъск  купи Twitter за 44 милиарда долара миналата година и каза, че може да го направи публичен до няколко години. В същото време в резултат на тази транзакция дългът на компанията се увеличи с $13 милиарда, което едва ли ще повиши привлекателността й в очите на публичните инвеститори, посочва вестникът.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ