"Лукойл" тества в рафинерията си в България биодизел от водорасли

Лукойл тества в рафинерията си в България биодизел от водорасли

 "Лукойл" проучва възможностите за разработване и производство на нови енергийни продукти. Това се посочва в доклада за устойчивост на групата за 2022 г., цитиран от руски медии. Според документа рафинерията на "Лукойл" в България, съвместно с партньор, е разработила проект за пилотно производство на биогорива от трето поколение (биодизел и зелено реактивно гориво SAF), което се основава на AlgenCrude, продукт, извлечен от водорасли.

Съвместно с Община Бургас е разработен и подготвен за пилотен етап още един проект – за производство на пиролизно масло.

Във Финландия горивото Teboil Green+, направено изцяло от отпадъци и остатъчни суровини, стана достъпно за клиенти на дребно и малко клиенти на едро.

„Въглеродният отпечатък на продукта е с 90% по-малък от конвенционалните горива“, обясниха от компанията NK.

Преди това Teboil Green+ беше достъпен само за директни доставки в контейнери (минималният обем е 2000 литра), но през 2022 г. започна да пристига в бензиностанциите на Teboil в три града на страната.

„Сега клиентите могат да зареждат гориво директно на бензиностанции или да го купуват в преносими туби“, казват от компанията.

В рафинерия в Италия, която "Лукойл" продаде през пролетта на 2023 г., миналата година бяха произведени първите партиди биодизелово гориво с добавяне на вторични продукти от преработката на палмово масло и беше тествана установка за хидрообработка за преработка на възобновяеми и минерални горива.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ