Печалбите на Shell се сринаха с 56%

Печалбите на Shell се сринаха с 56%

Shell отчете 56% спад на печалбата за второто тримесечие до 5 милиарда долара, тъй като цените на петрола и газа и маржовете на печалба от рафинирането паднаха, което накара енергийния гигант да забави програмата си за обратно изкупуване на акции, предава Ройтерс.

Печалбата, която не отговаря на прогнозите, е резултат от рязкото покачване на цените на енергията през 2022 г. след нахлуването на Русия в Украйна, но е в съответствие с резултатите за второто тримесечие преди две години.

Shell заяви, че ще изкупи обратно акции за 3 млрд. долара през следващите три месеца, което е по-малко от 3,6 млрд. долара през предходните три месеца, като същевременно увеличи дивидента си на 0,33 долара на акция, както беше обявено по-рано през юни. Тогава Shell даде заявка, че през втората половина на годината ще изкупи обратно акции за поне 5 млрд. долара. Днес обаче компанията ревизира намеренията си и посочи, че обратното изкупуване на акции на стойност най-малко 2,5 млрд. долара ще бъде обявено при резултатите за третото тримесечие.

Коригираните приходи на Shell в размер на 5,073 млрд. долара се разминават с предоставените от компанията прогнози на анализаторите за 5,8 млрд. долара.

Подобни спадове в печалбата отчетоха френският конкурент TotalEnergies и норвежкият Equinor.

Свиването на печалбите отразява главно по-ниските резултати от търговията с втечнен природен газ (LNG), по-ниските цени на петрола и газа, по-ниските маржове на рафиниране и по-ниските обеми на продажби в сравнение с предходното тримесечие, обясняват от Shell.

Цените на петрола и газа скочиха миналата година след инвазията на Русия в Украйна, но тази година енергийните цени претърпяха рязък спад, тъй като страховете от недостиг намаляха.

Референтните цени на суровия петрол Brent бяха средно 80 долара за барел през второто тримесечие на 2023 г., което спад от 110 долара година по-рано.

Цените на LNG паднаха до 11,75 долара за милион британски топлинни единици (mmBtu) от около 33 долара.

Shell, най-големият търговец на втечнен природен газ в света, отчита, че печалбите от водещото му подразделение са намалели наполовина спрямо предходното тримесечие поради по-слабото представяне на подразделението за търговия.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ