Siemens отлага доставки на вятърни турбини поради дефекти в дизайна

Siemens отлага доставки на вятърни турбини поради дефекти в дизайна

Siemens отлага доставки на вятърни турбини поради дефекти в дизайна

Германската енергийна компания Siemens Energy ще забави доставките на вятърни турбини за клиенти със седем месеца поради дефекти в дизайна на моделите 4.X и 5.X., съобщи Bloomberg.

Според агенцията компанията "все още се опитва да определи степента на дефектите и да намери начини да ги отстрани", а нейните специалисти се опитват да разберат "до каква степен проблемите са свързани с доставчиците на части или са от дизайна на турбините."

За оценка на съществуващите недостатъци е сформирана вътрешна работна група, както и са привлечени външни консултанти по различни технически аспекти. Ако се открият по-дълбоки дефекти в дизайна, цената за отстраняването им може да надхвърли 1,1 милиарда долара, от първоначално обявените от Siemens Energy. Компанията трябва да представи актуализирана оценка състоянието си на 7 август.

След като през юни Siemens Energy обяви, че е открила дефекти в турбините на дъщерната компания на Siemens Gamesa, акциите й паднаха до историческо дъно - към момента общият им спад вече възлиза на 11% от началото на годината. Инженерите на компанията се срещат с клиенти през последните седмици, за да предложат възможни временни корекции, съобщава Bloomberg.

Миналата година шефът на Siemens Gamesa Йохен Айхолт каза, че вятърните турбини трябва да се третират като обекти от стратегическо значение и трябва да се предприемат мерки за подкрепа на техните производители, ако Европа е сериозна за енергийната си независимост. В същото време той отбеляза нарастващия натиск от страна на китайските конкуренти, които увеличават дела на турбините от собственото си производство на пазара.

По данни на Financial Times, през 2021 г. китайските производители имат дул от 53,5% от вятърните турбини, инсталирани по света. През 2018 г., според Световния съвет за вятърна енергия, тази цифра е била 36,6%.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ