Собственикът на Gucci плати 3,5 млрд. долара за парфюмериния гигант Creed

Собственикът на Gucci плати 3,5 млрд. долара за парфюмериния гигант Creed

Френската компания за луксозни стоки Kering, която е собственик на марката Gucci, е платила 3,5 млрд. евро за придобиването на парфюмерийния бранд Creed в момент, когато собственикът на Gucci започва стратегически важна експанзия в конкурентния сектор на луксозната козметика, пише Financial Times.

Базираната в Париж компания не разкри условията по обявената сделка за Creed, чиито одеколони са били използвани от кралски особи, включително крал Джордж III. Creed е създадена през 1760 г. от Джеймс Хенри Крийд като шивашка къща, обслужваща европейските знатни семейства. Впоследствие става компания за парфюми и мести централата си в Париж през 1854 г. по искане на Наполеон III. Бутикът се специализира в луксозната парфюмерия и е най-известен с мъжкия си аромат Aventus, който генерира приходи от 250 млн. евро за годината до 31 март.

Сега френската група твърди, че планира да „отключи“ потенциала на Creed, особено в Китай и в сферата на търговията на дребно, докато разширява портфолиото от дамски аромати.

Това е поредният знак за цените, които купувачите на луксозни козметични марки са готови да платят. По-рано тази година L’Oréal придоби производителя на сапуни Aesop в сделка за 2,5 млрд. долара.

Двама от източниците казват, че една от причините подробностите по сделката да не се разкриват е, че компаниите не искат да обявяват големите маржове на печалба на Creed.

Kering съобщи, че Creed е постигнала приходи от продажби за над 250 млн. евро в годината до март. Двама от източниците коментират, че печалбата на Creed преди лихви, данъци и амортизации е около 150 млн. евро, което ѝ осигурява маржове от над 50%. Доброто финансово представяне на Creed отразява силата на бранда ѝ и липсата на налични компании за придобиване в луксозната козметична индустрия, коментират анализатори. Компанията за управление на активи BlackRock придоби мажоритарен дял в Creed през 2020 г. чрез фонда си Long Term Private Capital.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ