Кристин Лагард: Гърците да си помогнат като плащат данъци

Кристин Лагард: Гърците да си помогнат като плащат данъци

Кристин Лагард: Гърците да си помогнат като плащат данъци

Гърците трябва сами да си помогнат като си плащат данъците. Това заяви шефът на МВФ Кристин Лагард. Тя обяви, че се тревожи повече за обещанията към децата в Субсахарска Африка, отколкото за ударената от криза европейска нация.

В интервю за британския в. „Гардиън” Лагард сочи, че е време Гърция да се разплати. По думите й, що се отнася до Атина, тя често се замисля за всички онези хора, които опитват да избегнат данъците в страната през цялото време. „Мисля, че те също трябва да си помогнат колективно”, казва Лагард. „Мисля повече за малките деца от училище в селце в Нигер, на които се преподава 2 часа дневно, които по три споделят един стол и които имат голямо желание да придобият образование. Те са в ума ми през цялото време. Защото смятам, че се нуждаят от повече помощ от Атина”, добавя тя.

Гърция е в рецесия през последните 5 години, причинена от висока задлъжнялост, голяма безработица и безпокойство на пазара на труда, причинено от налагани тежки икономии. Страната обеща да приложи серия от реформи и бюджетни ограничения, за да върне спасителния заем, който й отпуснаха ЕС, МВФ и ЕЦБ. След последните парламентарни избори там обаче международни наблюдатели се опасяват, че тя няма да изпълни ангажиментите си по сделката. Преди предстоящите, нови, насрочени от президента парламентарни избори в страната на 17 юни, анализатори смятат, че е възможно да напусне Еврозоната. Същевременно европейските лидери изразиха единодушие, че Гърция трябва да остане в зоната на единната валута по време на последната им кризисна среща в Брюксел, която приключи преди ден.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ