Задава се десетото издание на фестивала Водна кула

Задава се десетото издание на фестивала Водна кула

Задава се десетото издание на фестивала Водна кула

За десета поредна година фестивалът, стартирал като артистична инициатива за облагородяване пространството около водната кула в столичния квартал Лозенец и превърнал се с годините в значим международен арт форум, ще търси начините, по които съвременното изкуство може да облагородява пространства, градове, хора, привличайки в тази мисия артисти от цял свят.

По време на десетото юбилейно издание на Водна кула арт фест ще видим над 80 съвременни артистични предложения - живопис, скулптура, видео и фото прожекции, инсталации, специфични за мястото си произведения и пърформанси, идващи от над 10 европейски държави, както и от Доминикана, Индия, Канада, САЩ и Япония.

Датите са 16-25 юни, а локациите, както винаги  – разнообразни по функцията и типа си – от галерийни пространства (A-cube gallery, Галерия Нюанс) и чуждестранни културни институти (Институт Сервантес, Гьоте), през центрове за обмен на идеи и творчество (Сохо, Фабрика 126, Дом на киното, Център за култура и дебат Червената къща „Андрей Николов“), до характерните за фестивалния облик - нетипични и изоставени публични пространства, като железопътните депа в квартал Подуяне, София и в град Перник.

Тази година, за първи път, Водна кула арт фест ще влезе в една напълно нова локация – парка в психиатрична клиника „Св. Иван Рилски“, Курило, Софийска област.  „Това е едно наше съкровено желание и смело решение. Вдъхновени сме от необходимостта от духовно развитие и грижа за човека в адекватни условия и вярваме, че осигуряването на достъп на хората до културни и артистични преживявания е гаранция за изграждане на развити общества. Споделяме възможността да обменяме идеи и да въздействаме върху обществено-политическата и социална ситуация, чрез подготвени специално за пространствата на фестивала социално ангажирани произведения“, мотивира избора на локации основателят и инициатор на фестивала, художникът Ния Пушкарова.

Сред артистичните прояви на тема „анти-стигма общество“, създадени специално за дома в Курило, са пърформансът „Вечеря в бяло“ – тайнствена изискана вечеря на открито в противовес с физическите условия на живот, приканяща ни към духовна изтънченост преди всичко; проект „Гора“ - пърформанс на японска техника, напътстваща връзката между пациенти и лечители и лечебна музика и поезия за възстановяване на вътрешния баланс – от България; работилница Agentur Schwimmer от Германия за местни фоторепортери към измислена информационна агенция с резултат - стена от документални снимки от гореща точка и други.

От програмата на фестивала в останалите локации, специален акцент е участието на артисти от Япония, подкрепени от местно Биенале в Наканожо, Япония – представящи се с разнообразни акции като пътуваща вагон-будка за създаване на приятелства; пърформанс молитвено четене, вдъхновен от именит японски писател; както и проект, вдъхновен от и осъществен чрез аромата на българската роза – провокация към местната публика. Сред останалите интересни акценти: специфичната история на паметника пред НДК „1300 години България“ провокира артист от Чехия да създаде ново триизмерно произведение на изкуството, стъпващо на основните линии, материал и текстура на паметника;  а град Перник, България, привлича артистичната двойка от САЩ за проекта „Градове Сестри“, кръщавайки аналогичния по история и съдба град в Америка – Чарслтаун, САЩ на „Перник, САЩ“. Ще участваме в “Potato and Pola” – проект от Канада, базиран върху картофа като символ на свръхконсумацията и още -  обяснение в любов към непознат в артистичен пърформанс от Швеция; изследване на непознати пространства чрез тялото - проект от Индия; ще видим постери от културни мероприятия от Полша, както и много други артистични проекти със социално значение по време на десетото юбилейно издание на фестивала.

Нововъведенията тази година са отвореният за първи път базар за дизайнерски авторски продукти; комерсиална изложба на произведения от артисти и художници, участвали във фестивалните издания досега; отличие за дебют на Водна кула арт фест, както и възможност за участие във фестивала от незрящи хора.

Както и в други години, така и тази, фестивалът залага силно на образователния модул в съпътстваща програма от работилници за деца и младежи, дискусии и лекции. Музикално изпълнение, пърформанс изненада и богата изложбена част, ще бъдат предложени на посетителите на фестивала тази година от самото откриване във Фабрика 126 на 16-ти юни, на което всеки е поканен.

Водна кула арт фест 2016 се осъществява с подкрепата на Столична Община като част от Културен календар на столицата за 2016, Министерство на културата, посолствата на Австрия, Америка, Швеция в България, културния институт на Полша в България, Институт Сервантес, Гьоте Институт, Наградата Гауденц Б. Руф, БДЖ, Опел България, Бриколаж, книжарници Ориндж, Nakanojo Biennale- Япония, и др.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ