Пловдив бе официално утвърден за Европейска столица на културата за 2019 г.

Пловдив бе официално утвърден за Европейска столица на културата за 2019 г.

Пловдив бе официално утвърден от Съвета на ЕС за една от двете Европейски столица на културата за 2019 г. Вторият град е италианския Матера. Признанието се присъжда за първи път на български град.

Пред български журналисти в Брюксел кметът на Пловдив – Иван Тотев, подчерта, че това е огромна възможност за популяризирането на нашата култура, предаде БТА

„Това е възможност за града, която ще използваме по най-добрия начин. Започнахме работа преди да чуем номинацията, защото развитието чрез културата е ключово за града”, коментира Тотев.

Той обясни, че бюджетът за превръщането на Пловдив в европейска културна столица е 34 млн. евро, от които 20 млн. лева са осигурени от държавата, 3 млн. лв. са предоставени от Европейската комисия, а останалите средства са общински и от смесено финансиране с участието на частния капитал.

По неговите думи градът ще вложи в развитието си в следващите години повече от посочената обща сума.

Тотев съобщи, че в Пловдив се надяват броят на туристите, които ще посетят града през 2019 г., да достигне 3 млн. души. По думите му сега едва 2 – 2,5 на сто от туристите у нас идват заради културата на страната.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ