„Мислителят” на Роден пристигна в София

„Мислителят” на Роден пристигна в София

„Мислителят” на Роден пристигна в София

Оригиналът на една от най-прочутите скулптури за всички времена  - „Мислителят” на Огюст Роден, вече е в София. Утре в Националната художествена галерия ще бъде открита изложба на великия френски скулптор, с творби, които за първи път напускат неговия музей в Париж.

Две години и половина са били нужни на екипа на посолството на Франция, българското Министерство на културата и Националната галерия да организират и осъществят изложбата. Общата стойност на разходите за експозицията е 370 хиляди евро, съобщи БНР. Тя би струвала много повече, ако от музея на Роден не бяха преотстъпили всички произведения за изложбата безплатно.

„Изложба отдавна чакана, дълго време подготвяна с усилията на много хора, с много перипетии, с известна драматургия дори в нещата, но както казваше един стар опитен изкуствовед, както и да тръгнат нещата, никоя изложба не остава неоткрита, каза Бисера Йосифова, директор на Националната художествена галерия

„Изложбата е изключителна възможност за българската публика”, коментира Ксавие Лапер дьо Кабан, посланик на Франция у нас. „Тази изложба е много важна и интересна, защото тези творби никога не са показвани и излагани в България”, допълни дьо Кабан

В експозицията, освен „Мислителят”, са включени фрагменти от работата на Роден върху най-епохалното му произведение – „Портите на ада”, поръчано му от френското правителство, за която черпи вдъхновение от „Божествена комедия” на Данте и „Цветята на злото” на Шарл Бодлер.

Изложбата се открива утре вечер и ще продължи до 14 септември.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ