Ставате ли за лидер?

Ставате ли за лидер?

Ставате ли за лидер?

Всичко, което хората са постигнали в нашата 300 000-годишна еволюционна история, е резултат от координирана човешка дейност. Хората оставят настрана егоистичните си интереси и планове, за да си сътрудничат ефективно в преследването на обща цел. Както се оказва, това никога не се случва без лидер, независимо дали има някой, който официално заема такава роля, или просто бива възприеман като такъв от другите.

Основната разлика между един високопроизводителен екип и група от хора, които не могат да се организират ефективно, е именно лидерството. Ако искаме да си сътрудничим продуктивно с другите, е не само полезно, но и критично да имаме някой, който да разпределя ресурси, да възлага роли и задачи, да ни насочва и ръководи, да ни мотивира и да държи егото ни под контрол.

Някои хора са много по-добри в това от други, точно както някои хора са по-добри в пеенето, бягането, ученето на езици или играта на шах. Разбира се, всеки може да се научи да бъде по-добър лидер, но някои хора имат много повече потенциал от други. Разликите са още по-големи, когато става въпрос за готовността и желанието на хората да ръководят, особено ако изследваме техните основни мотиви и намерения.

Ето прост списък с въпроси, който можете да използвате, за да определите дали притежавате всичко необходимо, за да бъдете лидер, въз основа на 100 години академични изследвания върху науката за лидерството:

Разполагате ли нужната експертиза?

В един бързо променящ се пазар на труда твърдите умения, включително познанията и опитът, са по-малко важни, отколкото бяха в миналото. Въпреки това все още е важно да имате репутацията на експерт в своята област, за да бъдете възприемани като легитимен лидер и уважавани от вашия екип. Това не означава, че трябва да сте най-умният човек в стаята или да вземате решения, без да се консултирате с другите. Но за да наемете и управлявате умни хора и да разбирате кога те са прави, трябва да имате правилните знания и опит във вашата област.

Имате ли нужните личностни характеристики?

Личностните характеристики отговарят за почти 50% от променливостта в лидерските резултати, установява едно прочуване. Макар че „правилният“ личностен профил на лидера ще зависи от конкретния контекст и ситуация, съществуват определени черти, които обикновено са полезни и често са характерни за добре представящите се ръководители, като например емоционална стабилност, добросъвестност, отговорност, непредубеденост, сговорчивост и екстровертност.

Важно е да се отбележи, че човек може да бъде добър лидер, независимо от това какъв точно е неговия характер, особено ако бъде обучен на определено поведение. Но вероятността да свършите добра зависи до голяма степен от личностните ви черти, подобно на зависимостта между наличието на музикален талант и способността да свирите добре на пиано. По тази причина най-добрият начин за повишаването на качество на лидерите е правилния подбор от самото начало.

Бързо ли се учите?

Около 20% от променливостта в лидерския успех произтича способността на хората да разсъждават и да решават проблеми (феноменът, който учените наричат ​​интелигентност). Колкото по-сложен става светът, толкова повече трябва да се ръководите от данни и да придобиване нови умения и познания. Това прави способността за бързо учене изключително важно.

Въпреки че хората подценяват стойността на интелигентността в лидерството, всички ние виждаме последствията от назначаването на не особено интелигентни хора на ръководни позиции, а понякога ги и усещаме на гърба си, ако сме имали „късмета“ да работим за такъв човек. Колкото по-бързо учите и можете да разсъждавате, толкова по-добре ще бъдете подготвени за лидерска роля.

Етични ли сте?

Ясно е, че никой не иска да назначава неетични хора на ръководни позиции, но историята е пълни с примери за умни и целенасочени лидери, които демонстрират антисоциални и неморални  наклонности в стремежа си да натрупат власт и богатство, независимо ефекта, който това ще има върху другите.

Въпреки че никой не е светец, точно както никой не е 100% корумпиран или зъл, почтеността е до голяма степен черта на характера. Може да се оцени чрез научно обосновани тестове или чрез внимателно изследване на минали действия и репутация. Културата също има значение. Неморалното поведение е далеч по-изкушаващо, когато е част от фирмената култура. Лидерите имат ключово значение за формирането на тази култура и тя отразява техните ценности, поведение и решения.

Грижа ли ви е за другите?

За ефективното лидерство е нужно поне едно минимално ниво на съпричастност и грижа за другите, което да може да укротява егото на ръководителя и личния у интерес. Трябва да ви е грижа за вашия екип, за да можете установите човешки отношения с хората, които работят за вас. Хората не искат да бъдат водени от робот или машина. Няма заместител на човешкото признание.

Тъй като светът става все по-поляризиран от идеологически и политически разделения, способността да виждате нещата от различни гледни точки и да обединявате хората е основно умение за съвременните лидери, особено ако искате да създадете разнообразна и приобщаваща култура на работното място.

Имате ли ясна визия за това какво точно опитвате да постигнете?

Хората искат да бъдат вдъхновени, заредени с енергия и привлечени към едно смислено работно начина. Работата на мениджърите е да казват на хората какво да правят и как да го правят. Но ако искате да дадете на служителите си чувство за цел и да вдъхнете смисъл в работата им, трябва да им представите завладяваща визия и да я формулирайте по ефективен начин. Днес хората имат много възможности за избор на кариера и има безпрецедентен натиск върху работните места да осигурят по-високо чувство за цел. Ето защо далновидните лидери са много търсени.

Можете ли да извадите на показ най-доброто от другите?

Не трябва да бъдете учител, ако не можете да помагате на хората да се учат. По същия принцип, не трябва да бъдете лидер, ако не можете да карате хората да работят заедно. Това означава да извлечете най-доброто от другите и да отключвате пълния им потенциал. Както казва професорът по организационно поведение в London Business School Херминия Ибара, великите лидери днес са в много отношения страхотни коучове.

Готови ли сте да работите здраво?

При повечето опити да бъдат опасани онези неща, които правят хората успешни, усърдната работа често бива пренебрегвана. Никой не иска да работи усилено за някой, който не работи още по-здраво. Освен това, способността да извлечете най-доброто от другите е напълно безполезна, ако тя не върви ръка за ръка с отлична работна етика.

Искате ли да сведете до минимум болката и стреса в живота си?

Ако отговорът на този въпрос е „да“ и вие искате да се фокусирате повече върху баланса между работата и личния живот, то лидерството може да не е за вас.

Има много начини да бъдете продуктивни, щастливи и успешни, без да сте лидер, включително да бъдете страхотен последовател или член на екип. На много места по света обаче съществува идеята, че ако не сте се превърнали в лидер, то не можете да считате кариерата си а успешна, тъй като не сте изкачили организационната стълбица. Светът винаги ще има нужда от повече последователи, отколкото лидери, а добрите последователи са от решаващо значение, за да направят лидерите ефективни и да стимулират прогреса.

……………..

Томас Чаморо-Премусик, автор на „The Talent Delusion" за FastCompany.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ