Двата ключа към трайната мотивация

Двата ключа към трайната мотивация

Двата ключа към трайната мотивация

Работя поне 4 дни в седмицата, още откакто влязох в гимназията. Сега съм на 26 и чувствам, че имам солидно разбиране за това как човек може да остане постоянно мотивиран и отдаден на продължителния работен режим. Чел съм голям брой статии с всякакви съвети  как да се постигне това. Тези съвети варират от някое простичко действие като да се купи клиентска карта за фитнес и всички подробности по прецизното документиране на фитнес целите до личните награди за да се постигнат тези цели. Чел съм дори, че обличането на специални дрехи за фитнеса и разходката на кучето са достатъчни, за да държат средностатистическия човек мотивиран.

Не се съмнявам в легитимността на някои от предложените методи. Но не мисля, че те наистина държат ключа към създаването на мотивация и вътрешна отдаденост. Редовните упражнения могат да бъдат изключително излишни. Свръхусилие. Допълнителното натоварване накрая ще измори и отегчи човека. Ще го изведе извън правилния начин на мислене. Така че дори ходенето на фитнес, намирането на приятел сред колегите в работата и документирането на фитнес цели да са добър старт, те едва ли ще държат човека мотивиран да работи 6 месеца занапред. Много често когато ги практикуват, ако не успеят да се запалят истински, хората започва да се сещат за всичките прекрасни, приятни и релаксиращи неща, които могат да вършат в същото време. Тази битка е изгубена.

При всичко това, какъв е ключът към създаването на дългосрочна мотивация? Ключовете всъщност са 2. Те са:

● Музиката.

Тя ни кара да мислим. Дава ни стимул да продължаваме напред. Изпраща потока на съзнанието ни по позитивен курс. Както бързият ритъм, така и бавното темпо имат един и същ стимулиращ ефект върху ума. Затова, редувайте двете. Освен това, откриването на нова, хубава музика е едно от най-самовъзнаграждаващите неща, които може да свърши човек. Веднъж щом прослушате всичко на любимите си изпълнители, започнете да изписвате имената им в различните сайтове за препоръка на музика (Web 2.0 music recommendation sites). Те ще ви помогнат да откриете нови банди, които вероятно ще ви харесат. Използвайте времето си, за да откриете отново любимите си певци и да намерите нови фаворити. Изградете си масивна лична колекция от музика, която ще ви накара да се зарадвате на света и ще обогати това, което възприемате като останалата част на живота ви, извън работата. Не след дълго ще откриете, че музиката прави упражненията по мотивация много забавни.

● Разнообразието.

Без значение колко прекрасна е една дейност в началото, повтарянето й седмици нареди ще предизвиква ужасяваща скука. Затова, дръжте сетивата си свежи! Ако все пак сте решили да ходите на фитнес, правете поредица от различни упражнения всяка седмица. Във фитнеса има множество възможности. Гледайте други хора и се учете. Щом става дума за живота ви извън работата, никога не правете точно същото нещо в точно същия ред в продължение на повече от две поредни седмици.

Марк в блога си marcandangel.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ