Десет екзотични валути

Десет екзотични валути

Десет екзотични валути

Евро, франк, паунд, йена и долар може би са най-популярните сред чуждестранните валути, но в някои предимно малки градчета разпръснати по целия свят се срещат банкноти, които имат същата стойност ако не и по-голяма от тези, с които търгува цял свят. Сп. "Мениджър" ви представя 10-те най-екзотични валути по света, за които може би дори не сте и чували.

1.Кекфранк (The Kekfrank)

Шопрон, е малко градче в западна Унгария, по-известно сред останалите с броя на туристите, които го посещават най-вече от съседна Австрия. Градчето е предпочитана дестинация за австрийците заради значително по-евтините зъболекарски услуги, които предлагат там и разбира се, заради местното винопроизводство. Но освен всичко друго, то се отличава и със собствена валута - кекфранк, започнала да се разменя между група винари с цел да се запази местната търговия.

Сега кекфранкът се търгува наравно с Унгарската национална валута – форинта, който се приема в над 400 търговски обекта - от пицарии и пекарни до модни салони и бижутерийни магазини.

2. Соленият пролетен долар (The Salt Spring Dollar)

Освен идиличното си местонахождение, се нуждаете от още една причина да посетите „Соленият пролетен остров“ в южната част на Британска Колумбия и това е екстравагантната местна валута. Паричната единица на острова се приема наравно с Канадския долар.„Пролетния“ долар е бил изработен от местен художник, Томас МакФий и пуснат за изработка в местен монетен двор. Всички в града, от дребни търговци до бензиностанциите Shell приемат „Соления пролетен долар“.

3. Бъркшир (Berkshares)

В малкото градче Бъркшайър щата Масачузец хората се разплащат освен с американски долари и с местна валута наречена „Бъркшир“. Тя е призната от пет отделни банки и 13 техни клонове. Има повече от 2,7 млн. „бъркширове“, които всъщност са банкноти в обръщение. Повече от 400 търговски обекта ги приемат, като много от тях дори предлагат 5 процента отстъпка при плащане с тях.

4. Урмстромталер (The Urmstromtaler)

В град Магдебург, намиращ се в Източна Германия с население от 230 хил. души и до днес се търгува чрез местната валута урмстромталер. Всички търговци в града на река Елба използват урмстромталерите като разменно средство. Дори можете да си купите с тях билет за кино.

5. Паунд на Люис (The Lewes Pound)

Люиският паунд в Източен Съсекс, Англия е валута с история датираща чак от далечната 1789 г., когато за първи път е влязла в употреба. След това обаче бива извадена от обръщение заедно с други британски валути до 1895г. Радикалният мислител и един от откривателите на Америка, Томас Пайн е роден в малкото градче Люис и ликът му бива отпечатан на банкнотата от 1 паунд. Люиският паунд се счита за най-екологичната валута в света, защото хората, които са търгували с нея, не са пътували много, а както знаем, колкото по-малко пътува човек, толкова по-малко замърсява околната среда.

6. Тотнеска лира (The Totnes Pound)

Тотнеската лира влиза в употреба през март 2007г. като част от концепцията за „преходните градове“. Убеждението, че една общност може да съществува самостоятелно и екологично съобразно на място, желано от, нея я прави сред най-популярните в днешно време. Също така Тотнеската лира се търгува наравно с Британската.

7. Окситан (The Occitan)

Използва се в малкото градче Песенанс, южна Франция, Окситанът има фиксиран курс към еврото в деноминации от 1,2,5 и 10. Ликът на Молиер, който е започнал кариерата си в Песенанс е отпечатан на банкнотата от 2 Окситана.

 

 

8. Канадски ваучери (Canadiаn Tire Money)

Кралският Канадски монетен двор произвежда пари(ваучери) за Great White North, която е филиал на търговската верига за стоки на дребно Canadian Tire. Ваучерите са в обръщение от 1958г. като се отпечатват на хартия, подобна на тази на канадският долар за номинала от 5 и 10$. Секат се и монети с номинал от 5, 10, 25, 50 цента и 1 и 2 долара.

 

9. Чимгауер (The Chiemgauer)

Чимгауерът е средство за размяна в Прин-ам-Химзее в Северна Бавария. Валутата е плод на въображението на гимназиалния учител Кристиан Гелери като има за цел да насърчи икономическата и екологична устойчивост на жителите на малкото градче. Засега чимгауерът има фиксиран курс към еврото.

10. Дисни долар (Disney Dollars)

Както и при другите валути в класацията, Дисни доларът е измислен с цел да влезе в полза на обществото: или корпоративната империя на „Дисни“. Подобна по форма и размер на щатския долар, банкнотата на „Дисни“ се предлага с ликовете на всички икони на дружеството, като Мини и Мики Маус, Доналд Дък, Гуфи и Плуто. Валутата се приема в магазини и увеселителни паркове на „Дисни“ по целия свят дори и на „Castaway Cay“ - частен остров на компанията на Бахамите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ