Маркетинг

Реклама

|

ПР и събития

|

До няколко дни се ражда 7-милиардният жител на планетата

До няколко дни се ражда 7-милиардният жител на планетата

Анализатори от ООН са изчислили, че до дни ще се роди 7-милиардният жител на света. Това вероятно ще се случи в една от най-гъсто населените държави – Китай или Индия.

Невъзможно е да се определи точната дата на събитието, но все пак ООН посочиха датата 31 октомври. Други обаче очакват това да се случи по-скоро, вероятно още в следващите няколко дни.

Истинският демографски бум на Земята настъпва едва през 20 век. За това мнозина „обвиняват” създаването на азотните торове – средство, което обезпечава много повече и по-евтина храна за човечеството. За първи път те са представени от създателите си Фриц Хабер и Карл Бош през 1909 г., постижение, за което двамата печелят Нобелова награда. Процесът Хабер-Бош е закупен от германския концерн BASF, който започва да произвежда азотни торове на индустриално ниво. И наистина, това има явен ефект - световното население достига за първи път цифрата от един милиард чак през 1804 година. През 1924 то е вече 2 милиарда, три – през 1960 г., четири през 1974 г., пет през 1987 г. и шест през 1999 г. Според прогнозите на ООН до 2050 г. ще достигнем около 9 милиарда.

Разбира се, има много фактори, които статистиката не може да предвиди. Такива са войните, пандемиите, политическите промени и взаимоотношенията между народите. Разрастващото се население означава и нарастващ брой на потребителите, което според прогнозите много скоро може да изтощи ресурсите на планетата. Демографията на различните държави също се променя – според прогнозите германското население, което в момента наброява 80 милиона, до 40 години ще намалее до 72 милиона. Каквото и да се случи обаче, 7-милиардният жител на планетата Земя ще бъде посрещнат с почести. И с надежда за едно по-добро бъдеще.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ