Какво се случва в тялото ни нощем

Какво се случва в тялото ни нощем

Какво се случва в тялото ни нощем

Независимо в колко часа си лягате вечер, организмът започва подготовката си за сън точно в 22.00 ч.

22:00 — количеството на левкоцитите се увеличава двойно в кръвта. Това е своеобразната вечерна проверка на имунната система над поверената й територия. Телесната температура започва да спада – биологичният часовник сигнализира: време е за лягане.

23:00 — тялото все повече се отпуска, но във всяка клетка са в пълен ход възстановителни процеси.

00:00 — съновидения все повече овладяват съзнанието, а мозъкът продължава да се труди и „подрежда” по „рафтовете” получената през деня информация.

1:00 — сънят е много крехък, нелекуван навреме зъб или ударено коляно могат да се разлютят и да не ви позволят да заспите до сутринта.

2:00 — всички органи си почиват, само черният дроб работи, за да изчисти спящия организъм от натрупани шлаки.

3:00 — пълен физиологичен спад: кръвното налягане е максимално понижено, пулсът и дишането са забавени.

4:00 — мозъкът се снабдява с минимално количество кръв и не е готов за пробуждане, затова пък слухът се обостря и можеш да се събудиш от най-малкия шум.

5:00 — бъбреците почиват, мускулите дремят, обмяната на веществата е забавена, но принципно, организмът е готов да се събуди.

6:00 — надбъбречните жлези започват да отделят активно в кръвта хормоните адреналин и норадреналин, които повишават кръвното налягане и учестяват пулса. Организмът е готов за пробуждане, макар съзнанието все още да дреме.

7:00 — звездният час на имунната система. Най-доброто време да се ободрите и да вземете душ. Впрочем, лекарствата, приемани в този час, се усвояват най-добре от всяко друго време в денонощието.

Източник: Just do it

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ