Продава се арт колекцията на злополучната Lehman Brothers

Продава се арт колекцията на злополучната  Lehman Brothers

Продава се арт колекцията на злополучната Lehman Brothers

В света на богатите, това е знаковото събитие, символизиращо тоталния провал – разпродажба на търг. Ето това се случва и с арт колекцията от съвременно изкуство на Lehman Brothers, американската финансова компания, която фалира през септември 2008, ускорявайки финансовата криза.

Аукционната къща Sotheby's организира търг на колекцията , оценена на повече от 10 милиона долара. Разпродажбата е насрочена за 25 септември и ще извади за наддавания около 400 творби на художници, сред които Деймиън Хърст, Герхард Рихтер, Лиу Йе и Джули Мехрету. Една от най-скъпите картини е “Имаме стил“ на скандално известният британски художник Хърст, оценена между 800 000 и 1.2 млн. долара.

Картините на Лиу Йе “Дългият път към дома“ и „Без име” на произведението на Мехрету пък се очаква да достигнат между 600 000- 800 000 долара всяка. “Това е една истинска визионерска колекция“, коментира Кели Райт, съветник във фалиралата финансова компания. “Много от работите бяха придобити от авангардни и изгряващи художници, които оттогава еволюираха до водещи имена в съвременното изкуство“, допълва тя.

За да се проведе, аукционът трябва да получи одобрението на съда за банкрут, който наблюдава ликвидацията на компанията, подала иск за банкрут през семпетмеври 2008 година. Съдбата й бе определена от много анализатори като най-големия срив в историята на САЩ.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ