Учени ще клонират мамут

Учени ще клонират мамут

Учени ще клонират мамут

Учени от Русия и Япония предприемат любопитен експеримент в стил Джурасик парк в опит да възстановят вълнистите мамути, предава BBC. Учените твърдят, че бедрена кост, открита през август, съдържа изключително добре запазени клетки от костен мозък на мамут, което може да послужи за отправна точка на експеримента. Екипът от Музея на сибирските мамути и Япония обяви, че планира да извлече ядрото от костния мозък на животното и да го постави в яйцеклетка на африкански слон.

Екипът твърди, че клонирането може да бъде завършено в рамките на следващите пет години. Но други обаче изразяват сериозни съмнения относно успеха на начинанието. Подобни процедури са били извършени преди със смесени резултати.

През 2009 г. бе съобщено, че наскоро изчезналият през 2000 г. пиринейски ибекс е върнат към живот за кратко след като беше взето ДНК от кожата на животното. Клонираният ибекс умира в рамките на минути след като се е родил, поради затруднения в дишането. Институтът „Рослин“, известен с клонирането на овцете Доли, вече не се занимава с такава дейност, но публикува някои мисли върху възможностите за възстановяването на изчезнали видове обратно към живота.

От институтът заявиха, че вероятността такъв експеримент да бъде успешен е изключително малка, особено при използване на слон за износване на плода. "Първо, е необходима подходяща сурогатна майка. За мамут би била подходяща крава (като най-биологично годна), но дори и тук разликата в размера може да попречи на бременността," казват учените. Успеваемостта за такъв експеримент ще бъде в диапазона от 1-5%, смятат те.

Вторият въпрос е необходимостта от жизнеспособни клетки. Ако приемем, че жизнеспособни клетки са открити, опитът се превръща в игра с числа.

Чарлз Фостър, сътрудник на колежа в Оксфорд, изглежда по-оптимистично насторен. „Идеята за клонирането на мамут не е напълно нелепа“, казва той. Според него обаче успешният клонинг ще бъде хибрид, а не автентичен мамут.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ