5 начина, по които Facebook вреди на здравето

5 начина, по които Facebook вреди на здравето

Много проучвания откриват връзка между редовната употреба на Facebook и лошото душевно и телесно здраве. Социалната мрежа днес е неотменна част от живота на много от нас. В края на 2011 г. тя имаше 845 активни потребители всеки месец, като 483 от тях я ползват всеки ден. Изследване на фирмата за пазарни проучвания „Нилсен” пък показа, че средният Фейсбук потребител прекарва четири пъти повече време в социалната мрежа, отколкото на всеки друг сайт. Това не може да не ни се отрази по някакъв начин, нали? Експертите очертаха пет начина, по които Facebook може да навреди на душевното ни здраве.

1. Хранителни разстройства

Според проучване на 600 потребители на възраст от 16 до 40 години, проведено от Центъра за хранителни разстройства „Шепард Прат”, над половината хора се чувстват зле за тялото и теглото си, виждайки собствените си и чужди снимки във Фейсбук. И този път не са засегнати главно жените – 40% от интервюираните мъже са заявили, че пускат негативни коментари за външния си вид под собствените си снимки. 32% се натъжават, когато се сравняват със снимките на приятелите си. А 44% биха искали да тежат колкото виртуалните си познати.

2. Ниско самочувствие и депресия

Съобщенията, които приятели оставят на стената ни, ни карат да се чувстваме по-нещастни. Това се дължи на факта, че спонтанно се сравняваме с близките си. Ако хората около нас пишат весели неща и се хвалят с постиженията си – което на практика се случва всеки ден – ние започваме да се отчайваме за собствения си житейски успех. Ефектът се засилва от факта, че повечето хора предпочитат да споделят само позитивните неща от ежедневието си, а спестяват по-нелицеприятните, карайки останалите да мислят, че всичко при тях е наред. Според психолози от Мадридската бизнес школа решението е да намалим броя на онлайн приятелствата си и да „шкартираме” най-големите самохвалковци.

3. Психологични разстройства

Освен че ни депресира, Facebook може и да ни подлуди – в буквалния смисъл на думата. Професорът по психология от Калифорнийския университет Лари Роузен е открил, че тинейджърите и младите хора, които прекарват много време в социалната мрежа, рискуват да се натъкнат на богата палитра психологически проблеми като мания, параноя, агресия и антисоциално поведение. Освен това Фейсбук налива масло в огъня на онези, склонни към патологичен нарцисизъм, като им позволява непрекъснато да рекламират нездравото си себелюбие.

4. Стрес

Да напишете „Честит рожден ден!” на стената на приятелите си не е толкова стресиращо, колкото да отидете на купона им, но това не значи, че Фейсбук прави живота ви по-лесен. Д-р Кати Чарлс от единбургския университет „Напиър” публикува проучване, показващо, че повечето от изследваните потребители изпитват постоянно някакъв вид стрес, свързан със социалната мрежа. 12% са казали, че тя ги кара да се чувстват непрекъснато неспокойни. Особено стресираща била мисълта да не се пропусне някаква важна публикация, феномен, който стана толкова популярен, че вече си има собствено медицинско наименование – страх от пропускане.

5. Пристрастяване

В каталога с обичайните пристрастявания се нареди и най-новото – страстта към Фейсбук. Учени от Чикагския университет анализирали над 8000 доклада за ежедневните нужди на 250 участници и открили, че отказването от Фейсбук за много от тях е по-трудно от отказването на цигарите и алкохола. И хората явно осъзнават това – терминът „пристрастеност към Фейсбук” е един от най-често пусканите в големите търсачки.

DigitalTrends.com

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ