Google посвещава деня на Диего Ривера

Google посвещава деня на Диего Ривера

Google посвещава деня на Диего Ривера

Днес началната страница на Google приветства потребителите и почитатели на художественото изкуство с илюстрация на стенна фреска на Диего Ривера. Тя изобразява как самият художник се е качил на платформа и довършва картината. Поводът е навършването на 125 години от рождението на прочутия мексикански стенописец.

Диего Ривера е роден на 8 декември 1886 г. в мексиканския град Гуанахуато. Големите му, красиви стенни фрески пресъздават драматичната история на Мексико във времето, когато живее. Те носят дълбоки социални и политически послания.

Считан е за лидер на мексиканските художници. В творби с големи мащаби, изрисувани върху обществените сгради, той се стреми да показва обикновените хора, които според него заслужават внимание от изкуството. Рисува фреските си най-вече върху новата мазилка на сгради в столицата Мексико. Работи и в САЩ. Сред най-известните му картини са тези, изрисувани върху стените на сградата на Института по изкуствата в Детройт.

Въпреки че талантът му е почетен от Google Doodle по този начин, гледната точка на мексиканския художник към една мултимилионна корпорация може би не би била така ласкателна, отбелязва „Индипендънт”. През 1922 г. художникът става член на мексиканската комунистическа партия.

Една от историите, които го правят особено известен, е скандалът, свързан със стенописа „Човекът на кръстопът”, изрисуван през 1933 г. върху "Рокфелер Сентър" в Ню Йорк. Нелсън Рокфелер разбира, че Ривера е представил образа на Ленин и други комунисти на стената и заповядва разрушаването й. На следващата година Диего Ривера рисува отново тази своя творба в Мексико Сити, като добавя и още щрихи, включвайки лика на Джон Рокфелер в компанията на "силно гримирани мадами". Този стенопис се намира в Двореца на изящните изкуства в град Мексико.

Диего Ривера е известен и с бурната си връзка с художничката Фрида Кало, пресъздадена в холивудския филм от 2002 г. "Фрида". Той се жени за нея през 1929 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ