Google почете Клод Дебюси с прелестна анимация

Google почете Клод Дебюси с прелестна анимация

Google почете Клод Дебюси с прелестна анимация

Търсачката Google отбелязва днес 151-вата годишнина от рождението на френския композитор Клод Дебюси.

Прелестната музикална анимация показва рисуван нощен Париж отпреди век и води зрителя на огряна от луната разходка по бреговете на Сена. Под звуците на най-прочутото произведение на Дебюси – „Лунна светлина”, виждаме как светлините на града проблясват, а комините изпускат дим в ритъма на музиката.

Изведнъж завалява дъжд и в края на сцената двама души, седнали в различни лодки, споделят един червен чадър. Красивата сцена чудесно отразява романтичното и меланхолично настроение на музиката.

Трудовете на Ашил-Клод Дебюси се смятат за едни от най-важните в класическата музика от началото на 20. век. Изключително оригиналните му хармонии и музикални структури го правят една от най-значимите и влиятелни фигури от течението на импресионистичната музика (термин, който обаче той ненавижда, когато се свързва със собствените му творби).

Дебюси е роден на 22. август 1862 г. във френския град Сен Жермен ан Ле като най-голямото от пет деца. Баща му е магазинер, а майка му – шивачка.

През 1873 Дебюси е приет в Парижката Консерватория, където изучава пиано и композиция. През 1884 г., едва на 22 години, печели Голямата награда на Рим за кантатата си „Детето чудо”.

Работите от средния период на живота му са силно повлияни от немския композитор Рихард Вагнер.

Дебюси си отива от рак в парижкия си дом на 25. март 1918 г.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ