Задържаха в Хърватия мексиканска кралица на красотата за кражба на вино на стойност $1,7 млн.

Задържаха в Хърватия мексиканска кралица на красотата за кражба на вино на стойност $1,7 млн.

Задържаха в Хърватия мексиканска кралица на красотата за кражба на вино на стойност $1,7 млн.

Бивша мексиканска кралица на красотата и съучастникът ѝ, който е с румънски и холандски корени, са били арестувани в Хърватия, след деветмесечно преследване в цяла Европа, за кражба на колекционерски бутилки вино на стойност 1,7 милиона долара в Испания, съобщават от Ройтерс.

В изявление на испанската национална полиция се съобщава, че на 27 октомври 2021 г. в западния град Касерес, в резултат на внимателно планирана кражба от мазетата на известния хотел-ресторант „El Atrio“, са били откраднати 45 бутилки вино на обща стойност 1,65 милиона евро, включително една „уникална“ реколта от 19 век на стойност 310 000 евро.

Полицейските следователи смятат, че 29-годишна мексиканка, която според испанския всекидневник „El Pais“ се е състезавала в конкурс за красота в родината си, е разсеяла сервитьорите на „El Atrio“, като е поръчала румсървис от наградения със звезда Мишлен ресторант, след като кухнята вече е била затворила.

Междувременно нейният 47-годишен съучастник се е промъкнал до винарската изба, отворил я с ключ, който бил откраднал по време на предишно посещение, и напълнил три раници с бутилките, като ги увил в кърпи от хотелската стая за защита, разкриват от полицията.

В съобщението от полицията също се разказва как на следващия ден охранителните камери на хотела са заснели двойката, която се е била настанила с фалшиви швейцарски документи за самоличност, да напуска пеша хотела в 5:30 сутринта. Безследното им изчезване е било причина полицията първоначално да смята, че зад обира стои по-голяма организирана група.

Двамата заподозрени са посещавали „El Atrio“ три пъти преди обира и като много клиенти са участвали в обиколки на винарската изба.

Сред откраднатите артикули е бутилка от престижното френско вино бордо от марката Chateau d'Yquem от 1806 година, която има "безценна" стойност, споделя сомелиерът Хосе Поло, съсобственик на „El Atrio“.

„Тази бутилка беше част от моята лична история, почти част от мен, от историята на „El Atrio“, но също и на Касерес, на неговите граждани, на любителите на виното по целия свят“, пише Поло в писмо до местните медии, цитирано от „El Pais“.

Двамата заподозрени са напуснали Испания няколко дни по-късно и са били преследвани месеци наред из цяла Европа, преди да бъдат идентифицирани от хърватските гранични служители при преминаването им от Черна гора, казват от полицията.

Испанската полиция работи с колеги в Холандия, Хърватия и Румъния, както и с Интерпол, за да залови двойката, която не е идентифицирана и очакват екстрадиция и повдигане на официални обвинения.

Според испанските медии, откраднатото вино все още не е намерено и разследването продължава.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ