Певицата Шакира глобена със 7 млн. евро за неплатени данъци в Испания

Певицата Шакира глобена със 7 млн. евро за неплатени данъци в  Испания

Певицата Шакира глобена със 7 млн. евро за неплатени данъци в Испания

Колумбийската певица Шакира е сключила сделка с испанските данъчни власти, за да избегне съдебен процес по обвинение в неплащане на данък върху доходите в Испания в размер на 14,5 млн. евро в периода 2012-2014 г., за което е трябвало да бъде осъдена на затвор и многомилионна глоба. Това съобщава в. La Vanguardia, позовавайки се на свои източници.

Като част от споразумението 46-годишната певица се е съгласила на три години затвор условно и глоба от 7 млн. евро, въпреки че първоначално прокуратурата е поискала осем години затвор и глоба от над 23 млн. евро.  Освен това беше решено тригодишната присъда за лишаване от свобода да бъде заменена с глоба. Отбелязва се, че в резултат на заседанието, продължило само две минути, е издадена окончателна присъда, така че на Шакира няма да ѝ се наложи да преминава през съдебни заседания.

Според версията на прокуратурата певицата е изтеглила средства, които са подлежали на данъчно облагане в Испания, в офшорни сметки. Прокуратурата твърди, че певицата е трябвало да плаща данъци в Испания, тъй като е живяла в кралството повече от законовия минимален период от шест месеца, въпреки че първоначално изпълнителката твърдеше, че случаят не е такъв, тъй като е плащала данъци върху доходите от професионалната си дейност на Бахамските острови, където има резиденция.

През септември беше съобщено, че испанската прокуратура за икономически престъпления е подала нов иск срещу Шакира по второ дело за предполагаемо укриване на данъци в размер на повече от 6,6 милиона евро през 2018 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ