Продават на търг най-известния затвор в Санкт Петербург

Продават на търг най-известния затвор в Санкт Петербург

Продават на търг най-известния затвор в Санкт Петербург

През юни 2024 г. ще бъдат обявен търг за продажбата на комплекса на бившия затвор "Кръстовете", съобщи уебсайтът на администрацията на Санкт Петербург, цитиран от местни медии.

"В момента се работи по подготовката на комплекса за продажба на търг. Обявяването на търга е планирано за юни тази година. В същото време парцелът, върху който е разположен комплексът "Кръстовете", е определен като застроена площ. Върху него е невъзможно да се извършват строителни и възстановителни работи", се казва в съобщението.

Договорът за намерение за преобразуване на затворническия комплекс между Санкт Петербург и "DOMom.RF" беше сключен по време на Петербургския международен икономически форум през 2023 г. То предвижда запазване на историческото и културното му значение.

Комплексът принадлежи към новоидентифицираните обекти на културното наследство. Той включва помещенията на църквата "Св. Александър Невски", както и котелна централа и трансформаторно помещение.

Сградите на  най-известния бивш затвор в Санкт Петербург са под формата на кръстове, откъдето идва и името му. От 2017 г. "Кръстовете" вече не функционират и затворниците са преместени в друг център за задържане в Колпино, близо до Санкт Петербург.

Затворът е основан е през 1868 година. Според една легенда сградите били построени от осъдени, които по-късно излежавали наказанията си. Първоначално той е построен за 1150 затворници. След революцията от 1905 г. в него са пращани основно политически затворници, като в него са лежали известни бъдещи болшевики като Лев Троцки, Анатолий Луначарски и Лев Каменев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ