Турнето на Тейлър Суифт стана първото в историята, генерирало над 1 млрд. долара приходи

Турнето на Тейлър Суифт стана първото в историята, генерирало над 1 млрд. долара приходи

Турнето на Тейлър Суифт стана първото в историята, генерирало над 1 млрд. долара приходи

Турнето Eras на Тейлър Суифт е първото в историята, генерирало приходи от над 1 млрд. долара, става ясно от класация за 2023 г. на специализираното издание „Полстар“, цитирана от Асошиейтед прес.

Не само, че турнето на Суифт Eras Tour е било номер 1 както по света, така и в Северна Америка, то е донесло и невижданите 1,04 млрд. долара приходи при продадени 4,35 млн. билета за 60 концерта, посочва изданието.

Данните на „Полстар“ се извличат от касови отчети, оценки на капацитета на локациите за провеждане на концерти, исторически данни за продажби на билети и други проучвания, реализирани от 17 ноември 2022 г. до 15 ноември 2023 г.

Представители на изданието не изясниха веднага дали са коригирали данните за минали турнета, за да съответстват на инфлацията от 2023 г., като нарекоха турнето на Суифт първото, надхвърлило прага от милиарди долари.

„Полстар“ също установи, че Суифт е донесла приблизително 200 млн. долара от продажби на мърчандайз, а нейната блокбъстър филмова адаптация на турнето, „Taylor Swift: The Eras Tour“, е генерирала приблизително 250 млн. долара от продажби, което п прави най-касовият концертен филм от всички време.

Изданието прогнозира голяма 2024 г. и за Суифт. Оттам очакват турнето на Eras отново ще достигне 1 млрд. долар, което означава, че Суифт вероятно ще реализира над 2 млрд. долара приходи за целия период на турнето.

В световен мащаб турнето на Суифт беше последвано по приходи от тези на Бионсе на второ място, Брус Спрингстийн и „И стрийт банд“ на трето, „Колдплей“ на четвърто, Хари Стайлс на пето, Морган Уолън, Ед Шийрън, Пинк, Дъ Уикен и Дрейк, допълващи Топ 10.

Като цяло 2023 г. е забележителна година за продажбите на концерти: в световен мащаб 100-те най-големи турнета за годината отбелязаха скок от 46% спрямо миналата година, генерирайки 9,17 млрд. долара в сравнение с 6,28 млрд. долара през 2022 г.

По-рано тази седмица Суифт беше обявена за „Личност на годината“ на списание „Тайм“. Миналия месец Apple Music я обяви за изпълнител на годината, а Spotify разкри, че тя е най-стриймваният изпълнител в световен мащаб за 2023 г. s над 26,1 милиарда стриймвания.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ