Warner Music ще използва изкуствен интелект за гласа на Едит Пиаф  в биографичен филм

Warner Music ще използва изкуствен интелект за гласа на Едит Пиаф  в биографичен филм

Warner Music ще използва изкуствен интелект за гласа на Едит Пиаф  в биографичен филм

Warner Music планира да използва изкуствен интелект, за да пресъздаде гласа и образа на френската  певица Едит Пиаф, почти 60 години след смъртта й, съобщи компанията, цитирана от CNBC.

Усилията са част от продукцията зад биографичен филм за Пиаф, озаглавен „Едит“.

Новините за проекта идват, докато Холивуд се бори с безпокойство относно изкуствения интелект. Това беше основна спорна точка в неотдавнашните стачки на сценаристи и актьори.

AI може да бъде особено болезнено предизвикателство  за хората, които правят анимационни филми. Джефри Катценберг, бивш изпълнителен директор на Disney, съосновател на DreamWorks, наскоро каза, че изкуственият интелект драстично ще намали труда, необходим за създаване на анимационни филми.

„В добрите стари времена, когато правех анимационен филм, на 500 художници бяха необходими пет години, за да направят анимационен филм от световна класа. Мисля, че няма да отнеме 10% от това. Буквално, не мисля, че ще отнеме 10% от тези три години след това“, каза Катценберг.

Гилдията на аниматорите, която представлява професионалистите в анимационната индустрия, приема сериозно проблема с ИИ, каза представител на съюза пред CNBC. Гилдията създаде работна група по-рано тази година, за да разследва изкуствения интелект и машинното обучение и след това да предостави препоръки на членовете на профсъюза.

Що се отнася до биографичния филм за Пиаф, гилдията отбеляза, че проектът изглежда е в съответствие с новосъздадените насоки на SAG-AFTRA за получаване на съгласие „от упълномощен представител на починалия изпълнител“ за използване на „дигитална реплика“ на изпълнителя.

Warner Music каза, че AI технологията ще бъде обучена върху „стотици гласови клипове и изображения“, за да „съживи“ покойната певица за 90-минутния филм, чието действие ще се развива в Париж и Ню Йорк между 20-те и 60-те години на миналия век. Биографичният филм ще бъде разказан с помощта на регенерирания с изкуствен интелект глас на Пиаф, докато анимацията ще „осигури модерен поглед върху нейната история“.

Засега е създадено само доказателство за концепцията на филма, каза Warner Music. Компанията заяви, че ще си партнира със студио за продуцирането на пълнометражния филм. Все още няма дата на пускане, каза представител на Warner Music пред CNBC.

„Беше специално и трогателно изживяване да  да чуем отново гласа на Едит – технологията ни създаде усещането, че сме отново в стаята с нея“, казаха изпълнителите на завещанието на Пиаф в съобщение.

„Анимацията е красива и чрез този филм ще можем да покажем истинската страна на Едит.“

Преди това Пиаф е била обект на филма от 2007 г. Едит Пиаф:  "Живот в розово".  Марион Котияр, която изигра Пиаф във филма, спечели наградата Оскар за най-добра актриса.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ