Ако можехте, бихте ли живели вечно? Google казва "Да"

Ако можехте, бихте ли живели вечно? Google казва Да

Маркетинг пионерът на онлайн пространството Google държи трайно лидерството на най-голямата търсачка в света. Тя ще се помни с рекламния си бизнес. През годините обаче сферата й на дейност се разви в нови, неочавани насоки, като разработването на автомобили без водач, създаването на „умни“ очила с добавена реалност. Всички тези иновации са свързани с нейната мантра да променя света.

Сега Google инвестира в нещо неочаквано и малко плашещо. В компания на име Calico, която твърди, че се занимава с разработването на идеи и решения за подобряване на човешкото здраве и качество на живот. По-точно, тя се фокусира върху „предизвикателството на остаряването и свързаните с него болести“.

„Болестите и старостта засягат всички наши семейства“, смята изпълнителният директор на Google Лари Пейдж. Той написа това в публикация в блога си, по повод новата придобивка на интернет гиганта. „В дългосрочен план „moonshot” мисленето за здравеопазване и биотехнологии може да подобри милиони животи“, посочи той.

За тези, които не са запознати с вътрешния жаргон в Google, за дългорочен проект, който „ще се изстреля към Луната“ („moonshot“) се смятат идеите, които пресичат границите на живота, реда и действителността. Някои от тези идеи могат да бъдат гениални. Други – глупави и абсурдни.

Въпреки че придобиването на Calico стана тема на брой на списание „Тайм“, с корица със заглавие „Може ли Google да разреши смъртта?“, подробностите за компанията в публичното пространство са малко. Знае се със сигурност, че тя ще бъде оглавена от Артър Ди Левинсън – председател и бивш изпълнителен президент на Genentech и председател в Apple. Левинсън напусна борда на Google през 2009 г.

Самият Лари Пейдж страда от здравословен проблем, за който наскоро говори открито. Той е диагностициран с парализа на гласните струни – рядко неврологично заболяване, което нарушва способността да се говори. Друг известен технологичен предприемач, за който се знаеше, че пострада и почина от тежък проблем със здравето, покосяващ милиони, е Стив Джобс. Светът помни, че той заболя от рак на панкреаса и напусна близките си през 2011 г.

Предстои да видим дали Calico някой ден ще бъде счетена за гениално или за абсурдно бизнес начинание. Дали хората в Google наистина са толкова смели и дори нахални да смятат, че са способни да елиминар смъртта? Но пък, ако трябва да си представим някоя компания на планетата, която евентуално би била способна да го направи, бихме се сетили за Google, нали? Та тя промени света!

Ако можехте, бихте ли живели вечно? Google смята, че да. И финансира начинанието си от огромните си печалби от реклама.

Новият проект спечели одобрението на изпълнителния директор на Apple Тим Кук.

„За твърде много от приятелите и семействата ни животът беше прекъснат прекалено рано или качеството му липсваше“, гласи цитат от анонсирането на придобиването на компанията. „Арт Левинсън е един от лудите* по света, които смятат, че не трябва да бъде така“, сочи още изявлението.

-------------------------

*По мотото на рекламната кампания на Apple “Here's to the crazy ones...”

От сп. Entrepreneur

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ