Какво не обичат хората в рекламата?

 Какво не обичат хората в рекламата?

Има една фраза за клиентите в рекламния бранш, която е болезнено вярна – „никой не обича бранда ви колкото вас”. Същото може да се каже обаче и за рекламистите „никой не обича рекламата колкото вас”.

Всички в маркетинга знаят, че има части от професията ни, които подлудяват хората, включително и нас самите. Например рекламния клип, който трябва да гледаме преди да тръгне YouTube видеото. Ах! Спомняте ли си онези времена, когато го нямаше? Живеехме по-спокойно.

Както и да е. Оказва се, че днес едно сравнително бързо търсене в сайтове като Reddit и Digg може да покаже поредица дискусии, в които хората казват какво ги изнерва в рекламата. Има дори вестникарски колонки по темата.

Ето и някои от най-честите им оплаквания:

Заблужаващи промоции на коли. Например, когато се показва един модел, да кажем Honda Accord, и се съобщава, че компанията продава кола на цена 26 569 долара – най-ниската възможна за толкова качествен автомобил, след което идват финалните надписи и в тях пише „показаният в рекламата модел се продава на цена от 38 751 долара”. Макар че не е незаконна практика, първоначалното показване на по-модерната кола с ниска цена се усеща като подвеждащо.

Странични ефекти от медикаменти. Ако трябва да сме честни мнозина смятат, че лекарствата въобще не трябва да се рекламират. В някои реклами обясненията на страничните ефекти сякаш траят по-дълго от описанията на ползите.

Фалшиви сценарии съпруг-съпруга. Много от нещата в рекламата изглеждат нереалистично, но лошите актьори, които играят женени двойки, оглавяват списъка на изкуствените сценарии. Или мъжът е идиот, или жената е вманиачена на тема чистота, или двамата си задават нелепи въпроси.

Представянето на храна като изключително вкусна. Така например всички знаем, че един бургер не може да бъде толкова красив и че салатата рядко е с така ярки краставици и домати.

Гукащите бебета, които се усмихват.  Реално, бебетата много по-често плачат. Освен това рекламният образ на сладкото съвършено бебе е ефективен за не повече от секунда. След това омръзва.

Текст с грешки. Освен,че пишат всякакви думи в изречението с главна буква, марките слагат и допълнителни букви, измислят думи, за да са оригинални. Опитват да говорят на жаргон.

Крещящо продуктово позициониране. Има разлика как и къде се поставя с рекламна цел един продукт. Някои филми и шоу програми успяват да го правят по-елегантно. При други присъствието на продукта е стои напълно излишно.

По-високият звук на рекламния блок. Абсурдно е и се случва навсякъде по света. Гледаш телевизия и идва времето на рекламния блок – налага се незабавно да намаляваш звука с до 40%, след което отново да го увеличаваш.

Подценяване на зрителя. Глупави, несръчни хора. Действително, превключването на системите за управление на една Honda в движение не е лесно, но в много други случаи, като да си направим омлет или да сготвим бързо, не ни е необходимо IQ от 200. Незнайно е защо рекламодателите си мислят, че ще запалим печката.

Преувеличаване на ползите. Твърде големи обещания. Вярно, шоколадът може да е хубав, но дали е „богато на вкус, изпълнено с деликатен крем уникално преживяване с дъх на бадеми”? Ще ни изпрати ли той в мечтани места? Ще ни закара ли новата ни кола до невиждано красиви кътчета? Действително, рекламата е за това – за да преувеличава, но в това отношение трябва да има разумна граница.

Лаура Лейк, marketingabout.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ