Краят на Facebook феновете, каквито ги познаваме

Краят на Facebook феновете, каквито ги познаваме

Краят на Facebook феновете, каквито ги познаваме

Когато концепцията за фенове в социалните медии се появи преди няколко години, тя бе натоварена с ангажимента да даде възможност за пряка връзка между брандовете и потребителите. Само че и до ден днешен хората чакат това обещание да бъде спазено.

Ако управлявате фен страница в сайтовете за комуникация, замислете се дали вашите последователи са майки с деца, спортни ентусиасти или просто любители на хубавата музика? Знаете ли, например, кои от тях са истински привързани към вашата страница и систематично използват информацията изложена там, за да увеличат ефективността на маркетинга от уста на уста?

Вероятно не, защото досега не е имало лесен и достъпен начин за улавяне и използване на информацията за феновете, ангажирани във Facebook, Twitter и другите социални канали. И тъй като на маркетолозите им липсва усещане за дълбоко разбиране на последователите си, те използват социалните медии като средство за комуникация с безлични лица от масите.

Маркетингът в социалните медии има нужда да се придвижи в нова посока, която най-накрая да изпълни обещанието си да персонализира взаимоотношенията между големите марки и потребителите. Това обаче ще изисква нови технологии, които ще дадат възможност на маркетинговите специалисти да създадат богати профили от данни на своите фенове.

Моделът за тази трансформация би трябвало да изглежда като системен архив. Нещо като съвкупност от счетоводната програма, система за човешки ресурси и всички останали планове в една организация, които ще се превърнат в централно хранилище на всички социални данни.

С такава база от данни, търговските марки непрекъснато ще събират, организират и актуализират информацията за потребителите си от множество източници, включително кликвания и коментари върху реклами във Facebook, LinkedIn и др. Въз основа на тези подробни профили, маркетолозите ще могат спокойно да избират съдържание за специфичните интереси на последователите си, което неизбежно ще доведе до задълбочаване на взаимоотношенията между двете страни.

Ако сте производител на спортни стоки, например, ще бъдете в състояние да разберете кои от вашите фенове са сноубордисти и кои скиори, както и кои са активните защитници на вашата марка и кои са просто пасивни консуматори. По този начин ще можете да изпращате целеви послания към всички различни потребители базирани на това, което знаете за тях.

Тези системи трябва да споделят социални данни от профилите на хората с други бизнес структури, така че организациите да могат да се възползват от тази информация с цел по-голяма информираност и мощност в процесите на бизнеса през всеки един етап от жизнения цикъл на клиента. Например, в ситуация на потребителска подкрепа, знанието, че даден човек е силно ангажиран и застава зад вас в социалните медии би трябвало да предизвика сериозно съдействие от ваша страна за продължаване на тази тенденция на застъпничество от потребителите.

Способността да имат персонализирани връзки с клиентите си, също така, ще осигури на големите марки мощен лост за управление на маркетинга от уста на уста. Ако познавате добре вашите потребители и техните интереси можете да създадете съдържание, което да е от голямо значение за тях и благодарение на социалното им поведение да разчитате, че то ще бъде споделено в мрежата им от лични контакти.

В първата фаза на маркетинга в социалните медии, брандовете разбираемо се фокусират върху създаването на присъствие и изграждането на база от фенове и последователи. В най-общи линии стратегията се свежда до растеж или до това кой има най-голям брой привърженици в социалните платформи. Днес вече не е достатъчно да изпълните само тези условия. Големите компании трябва да се съсредоточат върху ангажимента за преобразуване и отглеждане на взаимоотношения с техните потребители, като заедно с това трябва и да разберат тяхната същност.

Виктория Рансъм, изпълнителен директор на Wildfire - компания, разработваща софтуер за маркетинг в социалните медии.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила
ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават