Повече свобода за Би Би Си

Повече свобода за Би Би Си

Една от най-интересните за медийните експерти новинарски мрежи в света - британската обществена Би Би Си, ще бъде управлявана по напълно различен начин от досегашния. Какви са промените, разказва Business Insider. 

Британският държвен секретар за култура, медии и спорт обяви, че ще има такива, в четвъртък. Най-значителната е, че медийната система на Би Би Си ще бъде ръководена от ново звено - борд на директорите, отговорен за това държавната медия да спазва ангажиментите си да служи на обществения интерес и независимо и безпристрастно да поднася информацията. Включително и да спазва ангажимента си да предлага отличаващо се спрямо цялостния медиен пейзаж и шум, качествено съдържание, както и да бъде независима от политическата власт. 

Генералният директор на Би Би Си Тони Хол все още ще бъде отговорен за редакционните решения, но новият борд, който ще управлява Би би Си, ще обмисля и отговори на жалби. За първи път Би Би Си ще има възможност да назначава повечето от членовете на управляващото тяло - 12 от общо 14.  В миналото държавната британска мрежа от медии под общата марка на Би Би Си се ръководеше от избрани от правителството хора. Те съставяха така наречените BBC Trust и BBC Governors board. С новата промяна се предполага, че независимостта на Би Би Си ще бъде увеличена. Във времена на застрашена и намаляваща медийна свобода в много държави по света, идеята е да се издигне Би Би Си като еталон за журналистика още повече.

Друга значителна промяна е, че британският комуникационен регулатор Ofcom вече ще има правомощия да оценява дали работата на Би Би Си негативно влияе на нейните конкуренти на медийния пазар - търговските или комерсиални медии. За момента пазарната статистика е такава, че Би Би Си има 33% дял в телевизията, 53% в радиото и третия най-популярен сайт във Великобритания. Тоест, Би Би Си се радва на значителен интерес сред аудиторията. 

The National Audit Office вече ще бъде задължен да регулира работата на отдела на Би Би Си за търговски сделки. 

Настоящият председател на BBC Trust Рона Фейрхед ще остане на поста до края на мандата си през 2018 г. 

Ofcom ще бъде външен регулатор на публично финансираната от данъците на британците Би Би Си. The National Audit Office ще бъде одитор на финансовите и търговски операции. Мениджърите в Би Би Си, които получават над 150 000 паунда годишно, ще получават обявени публично заплати. 

Освен това интернет потребителите, които гледат съдържание в BBC iPlayer, ще плащат лицензионна такса за ползването. 
Допълнително държавно финансиране ще бъде доставено от правителството на търговското подразделение World Service на Би Би Си 

Генералният директор на Би Би Си Тони Хол излъчи изявление, в което посочи, че е имало дебат за бъдещето на Би Би Си. Обсъждани са ролята и мястото на медиите. "Правилно е и е здравословно и аз приветствам този дебат", казва той. "В крайна сметка имаме 11-годишна Харта, лицензия, гарантирана за 11 години, и подкрепа за мащаба и обхвата, които Би Би Си има днес", продължава той. 

В същото време корпорацията все още не е приела предложенията за назначение на новия борд и ще продължи да обсъжда с британското правителство как да съставя борда си, водена най-вече от стремежа да се запази медийната независимост на Би Би Си. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ