2016 г.: Пазарът на използвани смартфони тръгва нагоре

 2016 г.: Пазарът на използвани смартфони тръгва нагоре

2016 г.: Пазарът на използвани смартфони тръгва нагоре

Международната компания за пазарни изследвания "Делойт Туш Томацу Лимитид" оповести тазгодишната си прогноза за развитието на технологиите, медиите и телекомуникационния бранш. За 15-та поредна година докладът на "Делойт" "Глобални ТМТ прогнози" предлага 12-18 месечен поглед върху ключовите тенденции в трите сектора в световен мащаб.

Ето какви са предвижданията на компанията по отношение на телекомуникационният бизнес: 

Настъпва зора на ерата на гигабитовия интернет. Всеки бит е от значение. Броят на бързите интернет връзки "гигабит за секунда" (Gbit/s) се очаква да се увеличи до 10 милиона до края на годината. Това ще бъде десетократно увеличение. Около 70% ще бъде за домашно използване. Увеличеното търсене ще бъде поддържано и от увеличаващата се наличност и намаляващите цени. Очаква се около 600 млн. в света абонати да бъдат свързани в мрежи, които предлагат тарифи за гигабит интернет през 2020г., което ще бъде по-голямата част от населението на планетата.

Пазарът на използвани смартфони ще се развие в глобален мащаб. За този пазар от 17 мрлд. долара днес мнозина дори не са чували. През 2016 г. се очаква потребителите му да продадат приблизително 120 млн. използвани смартфони, което би генерирало над 17 млрд. долара за своите притежатели. Това е увеличение на пазара от 80 млн. смартфона, които бяха изтъргувани през 2015 г. на стойност 11 млрд.долара. Нещо повече. 10% от премиум смартфоните (на цена над 500 щатски долара), които ще се закупят като нови през 2016 г., ще сменят три или повече собственика преди да излязат от употреба.

През 2016 г. 2,5 трилиона снимки ще бъдат споделени или архивирани онлайн. Това ще бъде 15% повече от миналата година. Над 90% от тези снимки ще бъдат направени със смартфон, а останалите - с дигитални огледално-рефлексни фотоапарати (DSLR), камери, таблети и лаптопи. Тази цифра не включва трилионите снимки, които ще останат в паметта на самите устройства.

Възход на "изключително само данни". През 2016г. около 26% от потребителите на смартфони в развитите икономики може изобщо да не се възползват от традиционните телефонни разговори в рамките на седмица. Тези потребители, известни като "само данни", няма да спрат да комуникират, а по-скоро ще заменят традиционния гласов разговор с комбинация от съобщения тип SMS, гласови и видео услуги, предоставени "over the top".

VoLTE / VoWiFi: капацитет, достъп, възможности. Очаква се 100 мобилни оператора в света да предлагат поне един пакет гласови услуги в края на 2016 г. Това би било двойно повече от края на миналата година и шест пъти повече спрямо началото на 2015 г. В доклада се изчислява, че почти 300 млн. потребители ще използват Voice over WiFi (VoWiFi) и /или Voice over LTE (VoLTE), което е двойно увеличение от началото на годината и пет пъти повече от началото на 2015 г.

Очаквайте прогнозите на "Делойт Глобал" за медийния бизнес и глобалните технологии тази година. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ