Най-красивата столица по Дунав

Най-красивата столица по Дунав

Най-красивата столица по Дунав

Като малък гледах от балкона на видинският ни апартамент безкрайно широката река Дунав и си мислех - какъв ли е светът на другия бряг?

Около 30 години по-късно свирих на един фестивал на открито в Южна Германия. Зад сцената започваше гората и в нея течеше малко поточе. Казаха ни, че това е Дунав. Аз седях на брега му

 

и не разбирах. Някъде по-средата между тези две точки се простира Будапеща - най-красивата столица по пътя на водата.

Буда и Пеща съществуват открай време като отделни градове, разделени от величествената река. През 1848 г. граф Сечени строи първия мост на Дунав - Ланцхид (Верижен мост). Досега той е най-впечатляващият символ на Будапеща, която като град датира именно от неговото построяване.

Най-красивата част на града е несъмнено покрай Дунав. Хълмът с Крепостния район е първото място, посещавано от туристите. Няма да ви представям кралския дворец и прочиите "официални" забележителности, има ги във всеки пътеводител. Започнете запознаването си с града с разходка по Дунакорзо - алея покрай Дунава - и се доверете на очите си. През това време жена ви може да напазарува (или да погледа витрините) на главната търговска улица „Ваци”, която е втората паралелна на реката.

Ако имате пари да си платите за гледката на дворците, отседнете в хотелите Дуна Интерконтинентал или Форум, разположени

 

на отсрещния бряг (от 140 евро за нощ). Ако не, позволете си една вечеря в Матяш Пинце (Избата на Матяш) - традиционен унгарски ресторант, разположен срещу моста Ержебет. Ще има чардаш (а ако искате и Катюша), изпълнени от най-добрите цигански музиканти. Поръчайте гулаш (който е супа, а яхнията, наричана от българските туристи "гулаш", на унгарски се казва pörkölt „пьоркьолт”). От червените вина ви предлагам Виланьи или Сексарди, а от белите ... познахте, Токайско. За 20-30 евро можете вкусно да вечеряте, а ако искате да имате и царската обстановка, и унгарски специалитет, и пълен портфейл, поръчайте си сегедска рибена чорба. За 5-7 евро ще се нахраните, защото порцията е гигантска.

Ако тръгнем на север покрай реката. Няколко крайдунавски улички

 

дават приют на десетки галерии. Ако продъжим нагоре ще видим остров Маргит - огромен парк с хотели, ресторанти, големи поляни и даже зоологическа градина. Следващият остров се нарича Обудаи, обаче на света е познат повече като Сигет ("остров" на унгарски). Апропо, защо да не видим всичко това от водна гледна точка? За не повече от 10 евро можете да участвате в

 

екскурзия с корабче по Дунав и да се любувате едновременно и на двата бряга. А ако продъжите на север, след десетина километра ще се открие гледката на Сент-Ендре - градчето на художниците с красива стара архитектура и малки кълдъръмени улички. А малко по-нагоре е Дунаканяр - завоят на Дунава при Вишеград. Вишеградската четворка трудно би намерила по-красиво място за подписване на своя договор.

Преди да стигнем в Словакия, нека се върнем на отправната ни точка - Ланцхид - и да видим какво има на юг.

Хълмът Гелерт е идеално място за туристи - от него се открива най-добрата гледка на града. Внушителната статуя на върха му се вижда отдалече. По преданието е започната като паметник на фашисткия диктатор Хорти през 40-те години. Известните исторически събития карат скулптура да й придаде женски облик и паметникът вече символизира Съветската Армия-Освободителка. След поредното освобождаване скулптурата се преименува в паметник на Свободата (слава богу, че и тя е от женски род).

Разхождайки се надолу от страната на Пеща виждаме един красив кораб с неонов надпис А38. "Артемовск-38" е представител на украинската търговска флота, често разсичал водите на Дунав през годините на социализма. Към 90-те излязъл от строя, но унгарски предприемач го купил и прехвърлил на културния фронт. А38 е най-екстравагантния и сигурно най-качествен

 

музикален клуб в Будапеща. През лятото на горната палуба безгрижни младежи пият коктейли и танцуват ча-ча-ча с развяващи се от речния бриз перчеми. "Партера" е скъп ресторант за юпита, а в трюма се помещава концертна зала, където можем да видим най-добрите имена на съвременния джаз и електроника.

От палубата се виждат две помпозни здания на другия бряг - Националния театър и Двореца на изкуствата. Това са крепостите на високото изкуство, посещавани предимно от хора с висок доход.

Най-големият празник на Унгария също е свързан с Дунав. 20 август е деня на Свети Стефан, основател на унгарската държава. Цял ден по мостовете и брега се провеждат увеселителни програми, най-сериозната е Red Bull Air Race - международното състезание с малки самолети, изпълняващи сложни лупинги и прелитащи под мостовете. А вечерта е кулминацията –

 

20 минути заря, необикновена по своята интензивност. До един милион човека се събират да гледат най-голямото зрелище на годината. Ракетите се изстрелват от мостовете и хълмовете покрай Дунав, кавалкадата от цветове се отразява във водното огледало. Вълните отнасят отблясъците на празника на юг, където малко момченце седи до прозореца и гледа голямата река.

 

Емил Билярски

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ