Възстановяват генома на Леонардо да Винчи

Възстановяват генома на Леонардо да Винчи

Възстановяват генома на Леонардо да Винчи

Генетици, специалисти по генеалогия, археолози и специалисти по история на изкуствата от САЩ и Европа огласиха мащабен план под името "Проектът Леонардо", чиято крайна цел е да бъде реконструиран генома на великия изобретател и художник.

Международният екип вече обяви план за търсене на генетичен материал от Леонардо да Винчи, а цялата пътна карта на проекта е представена в Gizmodo.

Работейки с картини и чернови на Леонардо, а също и с ДНК на негови живи потомци, те възнамеряват да получат нова информация за живота, външния облик , генетичните особености на гения на Ренесанса. Програмата - максимум е пълна реконструкция на генома.

"Все повече методи позволяват да се възсъздаде ДНК по обекти, докосвани от даден човек. Източници на гени на Да Винчи, могат да станат неговите многобройни ръкописи. Не изключваме възможността да открием негов биологичен материал и в картините, които е рисувал - сложното ще бъде само да го извлечем, без да повредим картините", разказва Ронда Роби, участник в проекта.

Учените вече са успели да реконструират частично родословието на Леонардо по бащина линия. Сега се провежда аналогична дейност по майчина линия. В резултат, по възстановеният ДНК-модел на Леонардо изследователите ще могат да определят с точност какъв цвят са били очите и косата му, неговият ръст, страдал ли е от някакви недъзи.

Изследователите планират да изучат и останките на гения. Смята се, че той е погребан в замъка Амбоаз във Франция. Самоличността му ще бъде идентифицирана чрез сравнителен анализ на ДНК от костите с генетичен материал от съвременни родственици на Леонардо, както и с реконструираните ДНК, взети от картините и ръкописите на Да Винчи.

През април изследователи за първи откриха живи роднини на Да Винчи, който умира през  1519 година, без да остави деца. Историкът Аниесе Сабато и изкуствоведът Алесандро Вецози представиха на обществеността 35 живи роднини на Да Винчи от Флоренция и нейните околности.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ