Европа изстрелва космическа обсерватория за изследване на звездите

Европа изстрелва космическа обсерватория за изследване на звездите

Европа се подготвя за една от най-амбициозните космически мисии в историята си. Тя ще изстреля в Космоса нов сателит - Гая, който ще изследва над 1 милиард звезди. 

Проектът е на стойност 740 милиона евро, информира Би Би Си. Целта на обсерваторията е да работи за създаването на безпрецедентна космическа карта с точното местонахождение на звездите. Тя трябва да създаде най-реалистичната картина на галактиката ни Млечния път, правена досега. Очаква се забележителната й чувствителност да разкрие съществуването на хиляди непознати обекти в Космоса, включително нови планети и астероиди.

Сателитът е на Европейската космическа агенция. Той ще бъде изстрелян в Космоса от ракета „Союз” от площадка в космическата база във Френска Гвиана в 06.12 ч. местно време. След 40-минутен полет сателитът ще се отдели от ракетата и ще се отправи към звездите, за да наблюдава какво се случва на разстояние до около 1.5 милиона километра от Земята. Разработван повече от 20 години, той трябва да издържи до края на века и да събере 1 петабайт данни за Космоса, което се равнява на 1 милиона гигабайта или около 200 000 DVD дискове. Изстрелването му възобновява вълненията около космическите изследвания и утвърждава Европа като играч в тях. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ