Една неподозирана причина за наднормените килограми

 Една неподозирана причина за наднормените килограми

Непрекъснатият силен шум от транспортния трафик в големите населени места безспорно е сред най-големите причинители на стрес и раздразнителност в съвремения човек. Оказва се обаче, че е виновник за още един проблем - трупането на излишни килограма, съобщава CNET

Изследване, публикувано в онлайн изданието на журнала Occupational&Environmental Medicine, доказва, че шумът от автомобили, влакове и самолети може да “увеличи риска от затлъстяване”. То е проведено от експерти на Института “Каролинска” в Стокхолм, които проучили въздействието на шума от тези три транспортни източника върху 5075 шведи. Специалистите проследили здравословно състояние и работните навици на доброволците в изследването в периода между 2002 и 2006 година чрез периодични въпросници и различни медицински прегледи.

Така екипът стигнал до извода, че при хора, които постоянно са изложени на въздействието на един от трите източника на т.нар. шумово замърсяване при ниво най-малко 45 децибела, вероятността за увеличение на обиколката на талията е с 25 процента по-голяма. Процентът нараства два пъти, ако хората са изложени едновременно на въздействието и на трите източника.

Причината е именно стресът, който споменахме вече, предизвикван от силния шум. Той води до увеличаване на производството на хормона кортизол като защитна реакция. А добре известно на науката е, че колкото по-дълго нивата на кортизол остават високи, толкова повече расте апетитът за мазни храни.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ