Защо позитивното мислене може да е лошо за вас

Защо позитивното мислене може да е лошо за вас

Защо позитивното мислене може да е лошо за вас

Интернет обожава препоръките и съветите за позитивно мислене - мъдрости от типа "Тя вярваше силно в нещо, затова и го направи" се срещат всеки ден по социалните мрежи като Facebook и Tumblr, пише Science Alert.

Истината обаче е, че позитивното мислене далеч не е за всеки. 

Всъщност ново проучване подсказва, че визуализацията на успеха дори може да накара хората да се провалят.

В едно изследване участници с високо и ниско самочувствие били накарани да повтарят фразата "Аз се харесвам на хората". Учените измерили чувствата и настроението на доброволците и открили, че тези с ниско самочувствие се чувствали дори още по-зле, след като повтаряли тези позитивни думи. В същото време при онези, които имали високо мнение за себе си, то се увеличило съвсем малко.

На следващия етап на проучването хората с ниско самочувствие повтаряли както позитивни, така и негативни фрази и това довело до повишаване на общото им чувство.

Обяснението се крие в нещо, наречено "граници на приемане" - термин, който означава, че съобщенията, които са по-близо да нашата собствена позиция и нагласа, имат по-силно влияние върху нас. В същото време съобщения извън тази граница  - като това да си мислиш, че хората те харесват, когато самият ти имаш ниско мнение за себе си - се отхвърлят от съзнанието ни и дори още по-силно укрепват мислите ни за това, за което се смятаме.

Още подобни новини четете на Обекти;

 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ