Милиардер дава $1 млн. награда за решение на задача

Милиардер дава $1 млн. награда за решение на задача

Милиардер дава $1 млн. награда за решение на задача

Милиардерът Андрю Бил обяви $1 млн. награда за този, който успее да докаже теорема, измислена от богаташа още преди 20 години.

С внушителната сума Бил иска да стимулира младите да се занимават с математика и наука. Самият той, блестящ математик, посвещава много години на изучаването на Последната теорема на Ферма. Впоследствие формулира следната задача: ако е вярно равенството Ax + By = Cz, където A, B, C са положителни цели числа, а x, y и z — положителни цели числа по-големи от 2, то A, B, и C се делят на едно и също число.

Още при формулирането на уравнението Бил обявява щедра награда за решаването му и впоследствие всяка година я увеличава до достигането на размера й днес. Естествено, този, който успее да се справи с нея, ще бъде подложен на щателна проверка – той трябва да публикува решението в авторитетно математическо издание, а независими експерти ще извършат проверката, гласи условието за предоставянето на наградата.

„Надявам се по този начин да насърча все повече млади хора да намерят път към удивителния свят на математиката”, казва още милиардерът, който в момента се занимава с банкерство в Тексас.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ