Мъжете в Европа станали по-високи от 19 век насам

Мъжете в Европа станали по-високи от 19 век насам

Средната височина на мъжете в Европа се е увеличила с почти 11 см от средата на 19 век насам. Това посочва изследване на стотици хиляди здравни досиета и национални статистики в 15 европейски държави, цитирано от Би Би Си.

Данните показват, че средната височина на 21-годишния британец се е повишила от 167,05 см между 1871 и 1875 до 177,34 см между 1971 и 1975 г. Въпреки това средностатистическият британец е станал по-нисък след Втората световна война, докато южноевропеецът е пораснал на ръст значително. 

Основна причина за тенденцията мъжете в Европа да стават по-високи са гените. Професор Тим Хейтън от университета на Есескс изтъква и "дарвинотото обяснение", според което хората, които оцеляват през 20 век, не биха могли да оцелеят през 19-ти.

Проучването се основава на данните от военни регистри и модерни изследвания на европейското население от 1870 г. до 1980 г. В него липсват изводи за височината на жените, защото в периода има твърде малко свидетелства за нея.

Първите две години са решаващи за ръста на човека в бъдеще, отбелязват авторите. Броят на заболяванията сред децата като респираторни проблеми и диария в миналото са довели до смъртност, която се е отразила на развитието на оцелелите и има отношение към средната височина на съвременния европеец, смятат те. Детската смъртност е значителна в периода. Освен това играе роля и намаляването на броя на децата в семействата, което е довело да наличие на по-малко гърла за изхранване при повишаващ се доход и подобряващи се санитарни условия за живот, съчетани с по-добро образование за здравето и здравословното хранене.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ