Направиха първата 3D операция у нас

Направиха първата 3D операция у нас

За първи път в България бе извършена хирургична операция по метода на една от най-модерните в момента в света 3D технология. Тя е направена от специалисти в  Първа АГ „Св. София" на пациентка с предракови клетки и в риск от рак на шийката на матката.  Жената преди време претърпяла една операция, но опасният папилома вирус, който причинява коварното заболяване рецидивирал.

При втората операция по новата технология е била отстранена матката. Жената вече има две раждания, така че решението за отстраняването на детеродния орган е напълно оправдано от медицинска гледна точка, за да се съхранят здравето и живота й.

3D технологията, която е добре позната от киното и вече навлиза в медицината значително съкращава както времето за интервенцията, така и всички теоретично допустими рискове от усложнения. При нея целият екип лекари работи със специални очила, които участват във възпроизвеждане на кристално ясен триизмерен образ с висока резолюция. Това помага на екипа да се ориентира по-добре в коремната кухина. Операцията е приключила за половин час и освен това е направена по т.нар. безкръвен метод, който е максимално щадящ. Използването му позволява многократно по-бързо възстановяване в сравнение с традиционните методи.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ