Нова технология увеличава скоростта на хард диска стократно

Нова технология увеличава скоростта на хард диска стократно

Нова технология увеличава скоростта на хард диска стократно

Нова технология, разработена от учени от университета в Йорк, може да направи твърдите дискове в компютрите стократно по-бързи.

При новия метод, за записването на данни се използват топлинни импулси вместо традиционнити магнитни полета, при което скоростта се увеличава на хиляди гигабита в секунда.

Технологията използва ултракратки топлинни импулси, за да промени намагнитизирането на материала в твърдия диск, съобщи БТА. При нея, освен че се печели скорост, се пести и значително количество електроенергия.

Съвременните технологии за запис на магнитен носител използват принципа, че южният и северният полюс се привличат, а едноименните полюси се отблъскват.

Досега се считаше, че за да се запише един бит информация, като се обърнат полюсите на магнита, трябва да им се въздейства външно с друго магнитно поле. Колкото по-силно бе външното поле, толкова по-бързи ставаха записите.

Пробивът на учените от университета в Йорк идва от откритието им, че положението на южния и северния полюс в магнита може да бъде сменен и с топлинни импулси.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ