Перете си новите дрехи, момичета и момчета

Перете си новите дрехи, момичета и момчета

Перете си новите дрехи, момичета и момчета

Новите дрехи трябва да се изперат, преди да ги облечем за пръв път, предупреждават отново експерти. Повечето хора изобщо не се замислят къде е била новата им дреха, преди да попадне в ръцете им.

Много от облеклата, на чийто етикет пише къде са произведени, често съдържат материали, които са изработени в една страна, оцветени в друга и зашити в трета. И всяка от тези страни може да спазва различни законови норми за допустими нива на химикали при изработката на дрехи, пише WSJ.

Химикалите, използвани от производителите, за да не изглеждат дънките набръчкани на манекените в магазините, могат да доведат до алергични реакции, предупреждава Доналд Белсито – професор по дерматология в медицинския център на Колумбийския университет в Ню Йорк, цитира Дейли мейл.

Д-р Белсито обяснява защо е важно да изперем дрехата (дори повече от веднъж), преди да я облечем: основните два алергена, с които можем да се сблъскаме, когато облечем нова дреха, без да я изперем, са боята и формалдехидната смола.

Повечето синтетични текстилни облекла са оцветени с азобагрила, които могат да причинят тежка кожна реакция – подобна на тази, която алергичните към отровен бръшлян хора получават при досега си с растението. При други хора реакцията не е толкова силна – тя може да се прояви като леко възпалена, суха и сърбяща на места кожа, обяснява д-р Белсито, цитиран от Вести.бг.

Докато по-голямата част от боята не се отмие – обикновено това става след повече от едно изпиране – носещите новата си дреха могат да забележат зачервяване, сърбеж, обриви или люспеща се кожа.

„Особено чувствителни са местата, където има триене или изпотяване – като талията, шията, бедрата и около мишниците“, обяснява специалистът.
Според Белсито другият конкретен виновник за кожните проблеми, които можем да си навлечем, ако не изперем новата си дреха веднага, е формалдехидната смола.

Този безцветен газ се прилага при някои дрехи, за да не се набръчкат и за да запазят материите.

Формалдехидната смола обаче може да предизвика кожно раздразнение и алергични реакции. Според някои учени дори може да увеличи риска от рак.

Проф. Белсито предупреждава, че дрехите може да са преносители на бълхи и въшки, които някои хора може да са „оставили“, когато са ги пробвали преди вас в магазина. Така може да се пренесат и инфекции, заявява д-р Белсито.

Лекарят съветва всичките си пациенти да перат новите дрехи поне един път и то с двойно плакнене. Специалистът споделя, че той самият ги пере по два пъти. „Като дерматолог съм виждал доста странни случаи и не рискувам с дрехите“, категоричен е Белсито.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ