Проф. Донка Байкова: Трябва да се премине плавно от пост към нормален режим на хранене

Проф. Донка Байкова: Трябва да се премине плавно от пост към нормален режим на хранене

Проф. Донка Байкова: Трябва да се премине плавно от пост към нормален режим на хранене

Kакто християнската традиция повелява, трябва постепенно преминаване от смесен режим на хранене към растителен, вегетариански модел на хранене. Виждате колко плавно, колко мъдро и колко здравословно е постъпвано, защото рязката смяна на модела на хранене обикновено е стрес за организма на човека. Това каза Проф. Донка Байкова, ръководител катедра „Превантивна медицина” във Факултет по Обществено здраво на Медицински университет – София, в интервю за Агенция „Фокус”.

„При започване на пост, първата седмица се изключва месото – Месни заговезни, следващата седмица се позволява да се консумират яйца и млечни продукти и след това вече следва изключване на всички животински храни” посочи проф. Байкова. 

„По същият начин би трябвало и постепенно да включваме по начина, по който сме изключвали съответните храни, от които сме се лишавали дълъг период от време. В конкретния случай най-напред се включват млечните продукти, след това яйцата, заедно с тях във всеки хранителен прием по един представител от отделните групи животински храни, които не са били консумирани. Ето защо чак на обяд трябва да включим месото, гарнирано обаче с леки зеленчукови добавки. Би било стрес за организма, ако се нахвърлим още в 12.00 часа след църквата към пържолата или към агнешкото” добави проф. Байкова. По думите ѝ липсата на плавен преход може сериозно да претовари храносмилателната система на организма. „Всеки орган в човешкото тяло, поставен в режим на свръх работа, рискува да отключи здравен проблем, в случая някакво остро възпаление на храносмилателните жлези, било то гастрит, ентероколит, не дай си Боже панктреатит, който протича много рисково за живота” допълни проф. Байкова.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ