Пълното лунно затъмнение започва в 14:00 ч. по Гринуич

Пълното лунно затъмнение започва в 14:00 ч. по Гринуич

Пълното лунно затъмнение започва в 14:00 ч. по Гринуич

Пълно лунно затъмнение настъпва днес и ще може да се наблюдава от Азия до Австралия. То ще започне в 14,06 ч. по Гринуич (16.06 ч. българско време).

Това е второто за годината пълно лунно затъмнение. Небесният спектакъл, при който Слънцето, Земята и Луната се подреждат в една линия и планетата ни покрива напълно със сянката си своя спътник не се случва често. За разлика от пълното лунно затъмнение през юни, когато в България имахме възможност да го наблюдаваме в ношно небе, сега, при късмет можем да станем свидетели на затъмнението едва в последната му фаза и то в източните райони на страната, тъй като по това време на годината Луната изгрява най-рано там, около 16.30 ч.

 Началната фаза на затъмнението ще започне около 12,45 ч. по Гринуич, когато Луната ще започне да навлиза в сянката на Земята. Засенчването на естествения спътник на нашата планета ще продължи близо час и минути преди 15.00 ч. по Гринуич, сянката на Земята напълно ще покрие лунния диск.

 То ще се вижда най-добре отначало докрай само в крайните части на Африка, в Африканския рог и по бреговете на р. Меконг в Азия.

 В западните части на Северна Америка също ще може да се наблюдава по-голямата част от явлението преди Луната да залезе.

 НАСА ще наблюдава отблизо явлението чрез космическия кораб Касини.

 От астрономическа гледна точка 2011 бе необичайно щедра на небесни спектакли, тъй като бяха регистрирани четири частични слънчеви затъмнения и две пълни лунни затъмнения. Такава комбинация е рядко срещана и през този век ще се случи само 6 пъти. А следващото пълно лунно затъмнение ще се наблюдава чак на 15 април 2014 г.

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ