Разкриха как възникват халюцинациите

Разкриха как възникват халюцинациите

Разкриха как възникват халюцинациите

Как възникват халюцинациите и психозите? Учени от няколко водещи британски университета успяха да разгадят механизма на едни от най-плашещите мозъчни процеси. Мозъкът на някои хора просто притежава повишена способност да формулира изводи от наличната визуална информация и да прогнозира ситуации, установили те в изследване, което вече е публикувано в списание PNAS.

Всеки човек има способността да доизгражда картината на случващото се, опирайки се на налична информация. Например, виждайки силуети на мебели в тъмна стая, без проблем всеки може да определи къде се намира столът, къде - диванът. Именно тази способност обаче при някои става причина за халюцинации – когато човек възприема подобни откъслечни визуални данни  прекалено „остро”, мозъкът е склонен да достроява картина, която не съществува реално.

Исследователите провели експеримент с участието на 18 доброволци, страдащи от психоза в ранен стадий, и други 16, които били ментално здрави.

На всички участници били показани черно-бели изображения със задача да открият човешки силует. След това, на участниците били показани същите изображения, но цветни, а после, отново ги помолили да погледнат първите изображения.

Експериментът показал, че страдащите от психоза откривали човешки силуети на картинките с цветни изображения и след това пренасяли тази информация на черно-белите картинки, докато мозъкът на здравите, оказало се, не бил способен на това.

Авторите на изследването уверяват, че резултатите от изследването ще са много полезни при ранно диагностициране на психози, а също и при диагностициране доколко човек е склонен към психически разстройства.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ