Русия тества успешно нов клас ракета

Русия тества успешно нов клас ракета

Русия тества успешно нов клас ракета

Русия успешно тества най-новата си ракета от тежък клас „Ангара”, разработена с цел изстрелването на управляем космически кораб.

Президентът Владимир Путин проследи чрез видео връзка изстрелването на „Ангара-А5” от Плесецк в северната част на Русия.

Стартът на ракетата се състоя в 7.57 ч. българско време. Полетът на ракетата-носител бе с времетраене 12 минути. След това от третата степен на ракетата се отдели главната част, съставена от ускорителния блок „Бриз-М" и макета на космическия апарат, предаде БГНЕС.

„Условният" спътник ще бъде изведен на целева орбита с помощта на четири включвания на двигателя „Бриз-М" около 17.00 часа българско време. Тогава се очаква и отделянето на макета на спътника от ускорителния блок.

Тестовата програма на ракетите „Ангара" предвижда десет старта - първите два с макети, а следващите - с реални космически апарати. Първите изстрелвания с реални космически апарати се очакват през 2016-2017 година.

Създадена, за да надмине „Протон” и другите съветски ракети-носители, „Ангара” е смятана за първата ракета, която е напълно завършена след падането на Съветския съюз.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ