Сиамски близначки на 8 дни са разделени успешно в Швейцария

Сиамски близначки на 8 дни са разделени успешно в Швейцария

Сиамски близначки на 8 дни са разделени успешно в Швейцария

Две сиамски близначки на възраст 8 дни, свързани в областта на черния дроб и гръдния кош, са били разделени успешно в Швейцария. Това е първата операция на сиамски близнаци на тази възраст, съобщи швейцарският „Матен диманш“.

Петима хирурзи са разделили двете момиченца с 5-часова операция. Направена е през декември, но едва сега лекарите съобщават за нея, след като бебетата вече са добре.

Мая и Лидия са се родили на 2 декември в Берн два месеца преждевременно заедно с трета близначка – Камила. Двете бебета са били в стабилно състояние и първоначално лекарите планирали да ги оперират след няколко месеца. Но седмица след раждането здравето им рязко се влошило, едната страдала от хипертония, а другата от хипотония.  

За две толкова малки бебета това било особено опасно. И въпреки че тежали едва по 1,1 кг лекарите решили да ги оперират.

Разделянето на черния дроб е станало с много сложна операция, казва директорът на педиатричната хирургия в университетската болница в Женева Барбара Вилдхабер, която е ръководела екипа хирурзи.

„Бяхме подготвени и за възможността двете бебета да починат – условията бяха екстремни... През цялата си кариера ще си спомням тази операция“, добавя тя.

Двете момичеца се справят добре след операцията.

Раждането на сиамски близнаци е много рядко – при 1 на 200 000 раждания. Повечето бебета се раждат мъртви или умират в първите часове часове след раждането. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ