Учени: Честото проверяване на електронната поща вреди на здравето

Учени: Честото проверяване на електронната поща вреди на здравето

Съществува пряка връзка между честото проверяване на имейлите и увеличените нива на стрес и други състояния като сърдечна недостатъчност, свръхнапрегнатост, заболявания на щитовидната жлеза и на артериите. Това сочат резултати от ново проучване проведено от  Университета Лафборо с научен ръководител Том Джонсън от.

Ученият обяснява, че мултифункционалните устройства, каквито са смартфоните, дават възможност на служителите за целодневен достъп до пощенските им кутии, а това често причинява стрес.

По думите на Джонсън голяма част от служителите не осъзнават, че са стресирани. Участниците в проучването му не са възприемали себе си като стресирани, но физиологичните изследвания са показали точно обратното. Това означава, че самоконтролът може да се окаже труднопостижим.

Джаксън отбелязва още, че неефективното използване на имейлите може да доведе и до финансови разходи за бизнеса. Той е изчислил, че неумението да се работи с електронна поща може да струва на работодателите до 10 хиляди британски лири на година на служител заради загубени ползи.

„Препоръчва се хората, отговарящи за политиката на използване на имейлите да преосмислят тези политики и да разработят указания как служителите да си служат най-добре с електронната поща“, изтъкват Джаксън и колегите му, цитирани от Tech Times.

Предвид негативните ефекти от честото проверяване на пощенската кутия, експертите съветват да се намали броя на ненужните и безцелни писма и да се избягва честото проверяване за входяща поща. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ