Психичните проблеми не са пречка за предприемчивия дух, твърди учен

Психичните проблеми не са пречка за предприемчивия дух, твърди учен

Психичните проблеми не са пречка за предприемчивия дух, твърди учен

Успешните предприемачи са предразположени към проблеми с психичното здраве. До това заключение е достигнал преподавателят по клинична психология в Калифорнийския университет в Сан Франциско Майкъл Фрийман на база на мащабно изследване.

Преподавателят e прекарал едно десетилетие в компания, където клиентите му са били основатели на бизнес. Той изчислява, че около една трета от тях са показвали признаци на някакъв вид психични проблеми. Ученият продължава да наблюдава тази тенденция и в настоящата си работа, която е свързана с обучение на мениджъри, пише The Washington Post.

Фрийман и преподавателят по психология Шери Джонсън са решили да проучат този въпрос. 49% от изследваните предприемачи са посочили най-малко един психичен проблем. Приблизително една трета са заявили два или повече проблема, отнасящи се до психичното им здраве като синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD), биполярно разстройство, депресия, безпокойство или използване на медикаменти. Половината от предприемачите, които не са посочили наличие на психични заболявания, са отбелязали, че произхождат от семейства с история на психични заболявания.

Фрийман изтъква, че тези психични състояния носят и известни предимства. Слабостите вървят заедно със силни страни, каквито средният здрав човек не притежава. Въпреки негативните си ефекти, депресията, например, е източник на състрадание и креативност. Мартин Лутер Кинг и Махатма Ганди са правили опити за самоубийство като тинейджъри, пише „Фокус”. Необичайните нива на състрадание могат да позволят на бизнесмена по-добре да разбере нуждите на клиентите си. Креативният дух не би бил удоволетворен да се изкачва по корпоративната стълба, а би се чувствал добре в млада компания, където да разгърне идеите и мечтите си. Хората със синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност взимат решения по-бързо, чувстват се по-добре, когато работят независимо и са по-креативни. Те се оттегчават да работят за някой друг.

Откритията на Фрийман могат да бъдат разгледани и като обяснение на иновативната традиция в САЩ. Като страна на имигранти, в Съединените щати има много хора, които са готови да поемат риска да се преместят в търсене на по-добър живот. Имигрантите са по-склонни да започнат бизнес. Над 40% от фирмите в Fortune 500 са основани от имигранти или деца на имигранти.

Проучването е подадено за публикация в научен журнал и в момента се разглежда. Фрийман предупреждава, че резулататите са нови и все още не са потвърдени от друго изследване.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ