5 заблуди за здравословната храна

5 заблуди за здравословната храна

5 заблуди за здравословната храна

Надписите Vegan и „нискокалоричен” върху етикетите на продуктите са достатъчни да ни успокоят, че се грижим за здравето и красотата си. Не е точно така и ще ви го докажем с пет, често срещани заблуди в това отношение.

”Един вегетариански бургер за мен, моля!”

Дори и да е в графата Vegan, бургерът си е бургер! Много често даже е с хлебче от бяло брашно, а идеята за здравословност е, че кюфтето или наденичките в него са соеви. Но те съвсем не са по-полезни от месото. Соевите продукти са трудни за усвояване от организма и по тази причина водят до увеличаване на теглото, а и до преждевременно стареене.
Ами японците?
Действително, митологията за соята като полезен заместител на месото е свързана с японската кухня, но бързо е „индустриализирана”. Всъщност японците не ядят соя в такива количества. И изобщо не ядат соеви котлети, наденички и прочие. В храненето им присъстват млади соеви зърна в натурален вид, малко тофу и соев сос – като добавки към обичайното меню, в което преобладават ориз, нудели, риба, но и месо.

”Йогуртът е самото здраве”

Хвалят йогурта заради полезните бактерии, но незначителното количество пробиотици, което се съдържа в него, не си струва усилията, които организмът влага в преработването и усвояването на пастьоризираното краве мляко. Надписите „обезмаслен” или „лайт” изобщо не са гаранция, че този млечен продукт ще бъде усвоен пълноценно.

”Млечният сладолед има по-малко калории от сметановия!”

Организмът не разбира от цифри и калории, но по принцип не усвоява добре кравето мляко, особено пастьоризираното или стерилизираното. За разлика от него, сметаната не съдържа трудния за преработване казеин!

”Купувам само 100% натурален сок, без консерванти”

Бутилките или кутиите в магазина, които не стоят в хладилник, а на рафтовете редом с газираните напитки са преминали най-малкото процес на пастьоризация, за да имат поне няколко месеца срок на годност. А това означава, че са загубили полезните си ферменти и голяма част от витамините и минералите. Соковете в магазина са по-добрата алтернатива на газираните напитки, но не са заместител на прясноизцедените фрешове.

”Ям само плодове за десерт”

Плодовете бързо се усвояват, но изядени след основно хранене, предизвикват процеси на ферментация, затрудняващи разграждането на всички хранителни вещества. Правилно е плодовете да се ядат на гладен стомах, най-добре сутрин, половин час преди хранене. А в качеството им на междинна закуска, между тях и следващото хранене трябва да има пауза от минимум 3 часа.

По материали от megamedportal

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ