Обезщетяват близките на жертви на неонацистки убийства в Германия

Обезщетяват близките на жертви на неонацистки убийства в Германия

Обезщетяват близките на жертви на неонацистки убийства в Германия

Германските власти ще обезщетят семействата на жертвите на 10 неонацистки убийства, чието разкритие шокира страната в последните седмици. Парламентът в Германия, канцлерството и президентството решиха да поставят мемориална служба за загиналите, съобщи BBC.

За убийствата се разбра след като в района на бившата ГДР беше открит шокиращ филм, заснет от неонацисти.

Крайнодесните екстремисти в записа твърдят, че в периода между 2000 и 2006 г. са убили 10 имигранти в Германия. 8 от жертвите са етнически турци, загинали при взрив в турския квартал на Кьолн през 2004 г. Един е етнически грък, а десетата жертва е  жена – полицай, убита 2007 г.

Групата, направила филма, нарича себе си "Национал-социалистическо нелегално движение". 37-годишен германец, за който се предполага, че е свързан с нея, беше арестуван, както и една жена.

След като бяха огласени шокиращите сведения за убийствата, от германското вътрешно министерство заявиха, че в страната възниква "нова форма на крайнодесен тероризъм". Канцлерът Ангела Меркел обяви случая за позор за нацията. Тя постави въпроса как неонацистката група не е била засечена от радара на полицията, след като е била известна на органите на реда.

„Страхувам се, че в края на разследването ще открием повече жертви на ксенофобия от тези, за които знаем днес”, коментира правосъдният министър в Германия Сабине Лойтойзер-Шнаренбергер. „Въпреки че финансовата компенсация не може да поправи страданието, ще опитам да дам на семействата на жертвите знак на солидарност с компенсация от моя бюджет”, каза тя.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ