Deloitte изчисли: Колизеумът струва 77 млрд. евро

Deloitte изчисли: Колизеумът струва 77 млрд. евро

Deloitte изчисли: Колизеумът струва 77 млрд. евро

Колизеумът, емблематичният паметник на изобретателността и величието на древен Рим, вече има цена, благодарение на базираната в Лондон консултантска група Deloitte LLP. Финансистите им изчислиха, че „стойността на социалните активи“ – нематериалната стойност на римската забележителност, която някои италианци му приписват, възлиза на около 77 млрд. евро (79 млрд. долара). Това пише ART News.

„Тази стойност се възприема от повечето италианци, а не само от тези, които го посещават“, пише консултантската компания в доклада, публикуван тази седмица. Цитираното в него число не e изчислено въз основа на икономическия принос на Флавиевия амфитеатър за Рим, каквото е официалното име на Колизеума -  продажба на билети, посещаемост от туристи, наеми и спонсорства на местни компании.

Вместо това оценката на Deloitte се основава на резултатите от допитване до италианците какви финансови усилия биха направили, за да запазят амфитеатъра, дори ако „не го използват пряко, не се възползват дори косвено от него и дори да не планират бъдещо използване за себе си или другите."

Римляните средно са готови да платят 59 евро (59,85 долара), докато италианците извън Рим биха жертвали средно по 57 евро. Повече от 90% от всички респонденти са категорични, че паметникът трябва да бъде запазен „при всякакви обстоятелства“, дори ако се налага издръжка от гражданите.

 „За емблематичен актив като Колизеума е необходимо всъщност да се говори за измерение на стойността, което включва както материална, така и нематериална стойност. В този смисъл нематериалната стойност на амфитеатъра може да е по-голяма от стойността, свързана с икономическите ползи, които той може да произведе”, посочи Марко Вулпиани, ръководител на отдела за оценка в Deloitte Central Mediterranean, който организира проучването. Според него „нематериалната стойност“ на Колизеума се увеличава отчасти поради „удоволствието от близостта и гледката на уникален и великолепен емблематичен обект“, както и поради символичното му значение за Италия.

Колизеумът е завършен през 80 г. пр. н . е. и остава най-големият оцелял амфитеатър в света. Той привлича повече от 7 милиона посетители годишно преди пандемията и допринася с около 1,39 млрд. евро (приблизително 1,4 млрд. долара) годишно към БВП на Италия. В паметника работят около 42 700 служители на пълен работен ден.

Докладът на Deloitte заключава, че Италия, дом на най-много обекти, включени в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО в света , може да използва по-добре своето културно наследство като „двигатели“ за икономическо развитие и възможности.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ