В Германия започва процес срещу медик от Аушвиц

В Германия започва процес срещу медик от Аушвиц

В Германия започва процес срещу медик от Аушвиц

В Германия днес започва процусът срещу 95-годишен бивш медик от нацистките отряди СС, работил в лагера на смъртта Аушвиц (Освиенцим). Той е подсъдим за съучастие в убийството на хиляди хора, съобщава Ройтерс.

Хуберт Цафке е служил като медик в най-големия концентрационен лагер в окупирана Полша, където бил разпределен през 1943 г. На процеса срещу него ще се изправят поне двама свидетели, пише БТА.

Прокуратурата в северногерманския град Шверин твърди, че като медик обвиняемият е подпомагал масовите убийства в Аушвиц, където загиват над 1,2 милиона души, повечето от които евреи.

Работата на Цафке е била да лекува членове на СС, а не затворници, но според прокуратурата работното му място е било по маршрута, водещ директно към газовите камери, и той е знаел какво става в лагера.

Според първоначалното разследване Цафке не е отрекъл, че е бил член на СС в Аушвиц, но настоява, че не е бил свидетел на нищо, свързано с убийствата.

Прецедент за подобни дела бе поставен през 2011 г. с присъдата на бившия нацистки надзирател Джон Демянюк за съучастие в масовите убийства, извършени от нацистите през Холокоста.

Присъдата срещу Демянюк даде възможност за съдебно преследване на хора, които са били част от механизма на лагерите на смъртта, макар да не може да се докаже връзката им с конкретни убийства. Тя проправи пътя за нови дела срещу нацисти.

Тази година са планирани четири процеса срещу някогашни служители в Аушвиц. Обикновено делата са кратки заради напредналата възраст на участниците в тях.

Обвиненията срещу Цафке се отнасят за едномесечен период между август и септември 1944 г., когато в концентрационния лагер пристигат 14 влака с депортирани от Полша, Словения, Гърция, Германия и Холандия.

С един от влаковете пътува 15-годишната Ане Франк, чийто дневник е сред най-известните свидетелства за Холокоста. Ане Франк и сестра й Марго в крайна сметка са преместени на запад в лагера Берген-Белзен, където умират малко преди освобождаването му през април 1945 г.

Цафке вече е осъждан за дейността си в Аушвиц. През 1946 г. полски съд го осъжда на четири години затвор. След това той се връща в Германия, където продава селскостопански стоки.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ